SVAR
Besvart 22.01.2020 12:43:55
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei jente 16 år
Så fint at du skriver inn til oss her i ung.no.
Det er bra at du er i BUP-systemet og jeg håper du får god hjelp der! Jeg vil oppfordre deg til å snakke om selvskadingen til behandleren din, slik at du kan få god hjelp til å finne andre måter å håndtere vanskelige følelser på. Det er uheldig at du driver med selvskading. Det tror jeg du allerede vet!
Du er helserettslig myndig (det vil si over 16 år), så du kan selv velge om foreldrene dine skal kontaktes dersom du oppsøker hjelp ved legevakten.
BUP har tilgang til journalnotater som skrives innenfor samme helseforetak, så det kan være at behandleren din ser at du har vært innom legevakten. Det er ikke nødvendigvis slik at behandler går inn for å lese journalnotat, men har altså mulighet for det. Legevakten har ingen rutine på å kontakte BUP for å informere om oppmøter der, så fremt det ikke er alvorlig tilstander som er viktig for ansvarlig behandler innenfor Psykisk helsevern bør å kjenne til for å gi god behandling videre (det kan eksempelvis være alvorlig selvskading der det er fare for liv eller ved selvmordsforsøk).
Igjen; Jeg oppfordrer deg til å være åpen og ærlig imøte med BUP. De er der for å hjelpe deg. Jeg tenker at selvskadingen du bedriver er uheldige forsøk på å håndtere veldig vanskelige følelser. Vit at du kan få god hjelp! Jeg ber deg om å snakke om det heller enn å fortsette med noe som ikke er bra for deg.
Jeg legger ved flere gode artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der.
Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.
Vennlig hilsen psykologen
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.
Les mer
attach_file
Livet byr på oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger må man ha litt hjelp for å takle det.
Les mer
attach_file
Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.
Les mer
attach_file
Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.
Les mer