Hei
For å svare på det siste spørsmålet ditt først;
Livmorhalskreft er en krefttype som kan ramme yngre kvinner. Kreftformen har gode prognoser dersom den oppdages tidlig. Derfor har vi i Norge et screeningprogram, der en tar celleprøver av livmorhalsen, hvert 3. år, fra fylte 25 år.
Det anbefales at man starter med celleprøver fra fylte 25 år; ikke før. Dette fordi det er en del falsk positive funn ved celleprøven. Eller rettere sagt; en finner en del funn som senere går tilbake av seg selv, eller funn som aldri utvikler seg til kreft. Likevel fører et slikt funn til at man begynner å utrede mer, noen ganger til at man må operere osv. Slike operasjoner er forbundet med en litt høyere risiko for infeksjoner, og komplikasjoner i senere svangerskap osv.
Derfor er det viktig å ikke overdrive prøvetakingen. Kun de som har en viss "reell" risiko for kreft, bør undersøkes. Denne grensen har man satt til 25 år. Dette er også fordi det statistisk sett viser seg at det tar noen år før viruset fører til kreft, det skjer ikke raskt.
Så dersom du ikke har noen symptomer eller plager, trenger du ikke oppsøke lege. Du tilhører heller ikke høyrisikogruppen for denne kreftformen. Det er ellers anbefalt å teste seg for kjønnssykdommer etter partnerbytte.
Når det gjelder partnerbytte og ditt første spørsmål, så er det en viss økt risiko for livmorhalskreft, ved hyppige partnerbytte.
Dette fordi livmorhalskreft ofte kommer etter langvarig infeksjon/betennnelse etter smitte med HPV-viruset. HPV smitter ved seksuell og intim kontakt. De fleste tilfeller av livmorhalskreft har sammenheng med HPV. Men røyking og p-pillebruk og andre faktorer, har også noe å si for utviklingen av kreft.
Men; det er jo relativt vanlig i Norge å ha/ha hatt flere sexpartnere. Og kun 1 % av de som smittes med HPV, antar en utvikler kreft! Dette fordi viruset og celleforandringer ofte forsvinner av seg selv. Så selv om du har hatt mange sexpartnere, er det ikke en umiddelbar grunn til å sjekke deg for livmorhalskreft!
Jeg tenker at du kan følge anbefalingene og først begynne med celleprøver fra fylte 25 år. Får du symptomer eller plager før det, kan du da oppsøke fastlegen.