SVAR
Besvart 15.03.2020 00:07:24
Hei
Testiklene tåler en del av «vanlige» ting. Dvs at det er ganske vanlig at gutter av og til dunker seg, slår seg, får en ball mot skrittet osv. Det går som oftest bra.
Men hvis det er veldig store skader/uhell, eller en får voldsomme slag mot pungen, KAN en skade seg her. Det blir litt som andre kroppsdeler, f eks en albue. En dunker seg vel ganske ofte her, og det går som regel bra. Men har en et stygt uhell eller blir slått kraftig eller lignende, så kan en selvsagt skade seg.
Så en KAN altså skade testiklene hvis en får voldsomme spark eller andre skader mot testiklene. Jeg kan ikke si noe mer nøyaktig, som f eks hvor hardt en må slå eller sparke. Hvilken skade man får, vil være avhengig av hvor hardt noen slo, hvor nøyaktig man traff. Og for uhell vil det være avhengig av kraften /«trøkket» mot testiklene.
Hvis du har skadet deg og er bekymret, bør du gå til lege. Det går som oftest altså bra. Men ved voldsomme skader KAN man skade fruktbarheten og evnen til å få barn senere. Men hvis en får behandling for skadene, kan en få behandling og hjelp.
Hvis pungen eller testiklene er røde, hovne, vonde eller noen kjenner annerledes eller «feil» etter en skade - da bør du gå til lege. Hvis du har fått et slag eller hatt et uhell, men du ikke har vondt og ikke kjenner eller ser noe spesielt, da har det trolig gått bra.
Men testiklene er viktige for det er de som gir mannen fruktbarhet (og lager hormoner). Så hvis du er i tvil eller bekymret, gå til lege. Leger er veldig vant til å undersøke gutter/menn som har spørsmål om underlivet.
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Er det akutt og står om liv, ring 113.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?
Les mer