SVAR
Besvart 24.08.2020 00:34:55
Hei
Du har en hoven kjønnsleppe, eller kul i kjønnsleppen. Jeg lurer på om dette kan være en betent kjertel.
Både gutter og jenter har mange, små kjetler i underlivet. I tillegg har jenter to, litt større kjertler som ligger bak/dypt i kjønnsleppene, som heter Bartholini-kjertler. Kjertlene i underlivet har viktige oppgaver og skal være der. Men noen ganger blir kjertlene tilstoppet og betente, nesten som kviser. Det pleier å gå over av seg selv.
Men hvis det ikke gjør det, slik jeg mistenker at det har skjedd hos deg, så bør man gå til lege. Da kan legen hjelpe å få bort denne «kvisen», og en kan få medisiner hvis en trenger det.
Jeg kan ikke si sikkert at dette er en betent kjertel (og ikke noe annet), når jeg ikke har undersøkt deg selv. Dette kan jo være noe annet også.
Så du bør gå til lege med dette. Enten fastlegen eller lege ved helsestasjon for ungdom. Leger er svært vant til å undersøke og behandle underliv (en trenger ikke gå til en gynekolog). Og slike betennelser i kjertler er svært vanlig å få også.
Det er ikke sikkert du trenger å ta en full gynekologisk undersøkelse pga dette, men jeg legger ved en lenke om det uansett.
Hvis dette er veldig ille og du ikke får en time hos fastlegen ganske raskt, bør du vurdere å ringe legevakten.
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Det er vanlig å bli bekymret når du oppdager endringer i underlivet. Ofte er det naturlige endringer, andre ganger er det noe galt. Her er en oversikt.
Les mer
attach_file
Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Hvordan foregår undersøkelsen? Når bør man ta den? Gjør det vondt? I denne artikkelen får du svar.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer