SVAR
Besvart 09.12.2018 12:14:40
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
Dette kan godt være sopp. Røde prikker eller felter på penishodet som ikke er hevelser, men som ligger flatt mot huden/slimhinnen, er som oftest en antydning til soppinfeksjon. Noen ganger kan huden på penishodet bli tørr eller den kan bli fuktig og det kan sprekke og lage sår. Man kan også få hvitt belegg, bli hoven og det kan klø kraftig. Noen får kraftige symptomer, mens andre får svært lite symptomer.
Grunnen til at det utvikler seg soppinfeksjon kan være at det blir færre bakterier som normalt er tilstede på huden og på penis. En svært vanlig årsak til slike soppinfeksjoner er overdreven vask med sterke såper eller bruk av antibiotika. Man anbefaler derfor å vaske seg en gang om dagen og at man ikke vasker med annet enn vann, eventuelt intimoljer. Sopp er ikke noe vi kaller en smittsom sykdom, men man ser at har jenta soppinfeksjon kan fast partner også bli plaget med dette. Soppinfeksjoner kan også oppstå uten at vi kan forklare hvorfor.
Hvis du tror dette er soppinfeksjon så kan du først og fremst prøve å vente i 4 - 5 dager for å se om det bedrer seg av seg selv, noe det gjør i mange tilfeller. Hvis dette ikke hjelper, kan du kjøpe Canesten på apoteket og smøre deg 2 ganger om dagen i en uke.
Hvis man fortsatt har symptomer etter en uke, er det muligheter for at dette er noe annet, og man bør dra til legen for å ta en sjekk. Hvis det er soppinfeksjon kan det være legen ber deg forsøke en sterke krem som heter Daktacort. Denne skal brukes 2 ganger om dagen, men ikke mer enn 5-7 dager.
Hvis man har svie på penis, røde felter eller nupper som stikker ut, så kan det noe annet og det er da anbefalt å dra til fastlegen eller helsestasjon for ungdom (som er gratis) for å se hva dette kan være.
Lykke til!
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.
Les mer