SVAR
Besvart 24.05.2017 13:41:15
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Mange ting som forandrer seg i puberteten. Man får kjønnshår; tykkere og stivere hår i underlivet. Disse kan "spre" seg mye utover; i rumpen, nedover lårene og oppover mot magen. En får ofte svarte, tykke hår under armene, og ellers på kroppen.
Men det er veldig forskjellig hvor mye og hvor nøyaktig en har hårvekst. Noen har bare ikke hår på brystet, eller skjegg. Så det høres ikke unormalt ut at du har lysere hår på leggene. Dette kan endre seg hos deg, men kanskje er det bare slik det blir. Det er også normalt.
Det er veldig forskjellig når puberteten starter, og hvor raskt man er ferdig utvokst. Puberteten kan også gå i rykk og napp. Dette kan skje hos alle, men skjer hyppigere hos dem som har hatt sykdommer eller der det har skjedd spesielle hendelser.
Så det høres ut som du har en normal pubertetsutvikling. Når det gjelder testiklene, er det ikke uvanlig at den ene testikkelen er større enn den andre, eller henger høyere.
Men dersom du har svært stor størrelsesforskjell på testiklene bør du kanskje få det undersøkt. Du kan da gå til helsesøster på skolen, til de på helsestasjon for ungdom, eller til fastlegen din. Dette er helsepersonell som er vant til å svare på spørsmålet om underlivet, og har taushetsplikt.
Du kan lese mer om dette i lenkene nedenfor. Men som du ser, ER utviklingen svært forskjellig fra person til person. Dette har lite å gjøre med "sluttresultatet", og er ikke noe man trenger å være flau over!
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Når begynner den å vokse, og hvor stor skal den være? Du er ikke alene om å lure. Her får du svarene.
Les mer
attach_file
Mange bekymrer seg for testikkelkreft. Heldigvis er det som oftest uten grunn. Hvis du vet hvordan testiklene dine normalt kjennes ut, vil det være lettere å vite om noe er galt.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer