SVAR
Besvart 17.02.2020 00:09:23
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
De første årene er det normalt at mensen er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere. Hvis mensen er borte, og man ikke mistenker graviditet, gjør man sjeldent noe sjekk hos lege for å finne årsaken før mensen har vært borte i minst 6 måneder for unge kvinner.
Mensen kan også bli uregelmessig eller borte om det har skjedd store endringer i livet . Det kan være stress, sykdom, slanking eller at man trener veldig mye. Mensen vil da kommet tilbake som normalt når kroppen har fått hentet seg inn igjen. Noen medisiner kan også gjøre at mensen blir borte.
Som du skjønner, er det mange mulige årsaker til at mensen forsvinner. Det er sjelden at det er noe alvorlig eller en sykdom bak.
Hvis du har hatt sex, og mensen kommer for seint, bør du sjekke deg for graviditet. Du bør også sjekke deg for kjønnssykdommer som klamydia, hvis du har hatt ubeskyttet sex. Klamydia kan gi forsinket mens.
Hvis du kan utelukke graviditet og kjønnssykdommer, kan du se det litt an. Mensen kommer som regel tilbake av seg selv etter en stund. Hvis det går 6 mnd uten mens, eller hvis du er bekymret, kan du gå til lege. Da kan du få en sjekk og et mer konkret svar på hva årsaken er.
Men leger utreder som regel ikke for eventuelle sykdommer før det har gått noen mnd uten mens - nettopp fordi det er så vanlig at mensen er uregelmessig og forsinket hos unge jenter som deg. Alt godt!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Mensen er blødningen som kommer fra skjeden én gang i måneden. Her er alt du trenger å vite.
Les mer
attach_file
Har du hatt ubeskyttet sex? Klør eller svir det i underlivet? Her finner du oversikt over de ulike kjønnssykdommene (soi) som kan smitte ved sex.
Les mer
attach_file
Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest. Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer