SVAR
Besvart 05.04.2020 20:47:02
Hei jente 14 år.
Det er dessverre en del jenter som sliter med menssmerter. Smertene kan være så sterke at det går ut over hverdagen og alle gjøremål. Håper ikke det er så ille for deg?
Generelt er menssmerter er en normal plage blant menstruerende jenter og kvinner. Smertene du har når du har menstruasjonen, kommer som oftest av kramper og kraftige sammentrekninger i musklene i og rundt livmoren. Når man får slike smerter så strammes gjerne andre muskler også og da spesielt i nedre del av mage og rygg og man får derfor gjerne også ryggsmerter.
Det kan være et fortvilet og svært ubehagelig problem, men det er finnes flere mulige måter å lindre plagene på.
Mange har god effekt av Naproksen eller Ibux for å lindre smertene, så du kan trygt ta dette mot smertene. Det er viktig at du tar dem med en gang du kjenner at smertene begynner å komme. På den måten kan du stoppe dem før de blir sterke. I tillegg bør du ta dem hver 4 time for å holde smertene borte.
For å lindre smertene, kan du også forsøke å legge noe varmt mot magen. For eksempel en varmepute eller en varmeflaske.
Det høres kanskje rart ut, men det hjelper også å være fysisk aktiv, mange får faktisk mindre vondt av å bevege seg. Du kan gjerne prøve å gå det en rask tur, jogge eller gjør noen stretchøvelser. Treningen får fart på blodsirkulasjonen, som føret til økt blodtilstrømmingen i vevet, noe som kan lindre plagene.
Hvis dette fortsatt ikke hjelper bør du ta kontakt med din fastlege, helsesykpleier eller helsestasjon for ungdom for mer hjelp. Det er IKKE nødvendig å ha slike smerter ved mensen.
Håper at du fikk hjelp slik at du kan holde smertene borte ved menstruasjon.
Lykke til!
Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Får du vondt i magen når du har mensen? Kanskje du blir kvalm eller oppblåst? Mensensmerter er ganske vanlig etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter, andre blir helt satt ut.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Mensen er blødningen som kommer fra skjeden én gang i måneden. Her er alt du trenger å vite.
Les mer