SVAR
Besvart 16.06.2020 01:23:05
Hei
Det er noen jenter som blir født med «variasjoner» i hvordan ting ser ut i underlivet. Slike variasjoner (de kan også kalles misdannelser) kan f eks være man har en svært kraftig skjedekrans (tidligere kalt jomfruhinne), eller at man har skjedekrans som dekker hele skjeden (slik at det faktisk BLIR en hinne).
Noen ganger kan også skjeden ende blindt, dvs at der ikke er livmor lenger oppe. Og en kan ha en skjede som ikke er forbundet med livmoren (at der er stopp i mellom) osv osv.
Det fins mange «misdannelser» eller variasjoner. Noen er svært sjeldne, andre mer hyppige.
Jeg kan ikke si sikkert hva dette er hos deg, når jeg ikke har undersøkt deg og sett dette selv. Dette kan f eks være at du har en skjedekrans som går på tvers av hele skjeden (og ikke rundt kanten, slik den skal), eller det kan være noe annet.
For å finne ut sikkert hva dette er, må lege undersøke deg. Så jeg vil råde deg til å gå til lege med dette. Det beste er å gå til fastlegen (men en kan gå til lege ved Helsestasjon for ungdom også). Da kan du få en sjekk, og oppfølging om det trengs.
Det fins behandling for det meste av slike variasjoner. Hva som er behandlingen, avhenger av akkurat hva dette er. Men det fins hjelp å få, så det er veldig sannsynlig at en kan «ordne opp» i dette, slik at du får en normal fungerende skjede. Så oppsøk fastlegen din for å få hjelp til dette.
Husk at leger er svært vant til å undersøke underliv. De er profesjonelle og har taushetsplikt.
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Vulva er den ytre, synlige delen av kjønnsorganet, mens vagina er den indre delen. Fitte er det ordet som best beskriver hele området.
Les mer
attach_file
Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Hvordan foregår undersøkelsen? Når bør man ta den? Gjør det vondt? I denne artikkelen får du svar.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.
Les mer
attach_file
Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?
Les mer