Hei
Jeg er enig med de på apoteket om at du bør kontakte din fastlege for en vurdering hvis ingenting av kvisemidlene på apoteket ikke hjelper. Legen kan vurdere om du heller bør ha noe reseptbelagt kvisemiddel. Det er en lege som må se på hvorfor du får blåe flekker etter kvisene.
Det finnes ingen mirakelkurer eller snarveier for å bli kvitt kviser.
Det er lurt å lage seg en rutine med å vaske huden daglig med mild såpe og vann, men man skal unngå skrubbing, siden dette kan irritere huden mer. Mild såpe fjerner talg fra huden, men gjør ingenting med selve talgproduksjonen.
Reseptfrie midler med benzoylperoksid (for eksempel Basiron) kan du prøve først. Disse medisinene åpner opp hudporene ved å løse opp keratin, samtidig som de reduserer antallet bakterier. Man bør prøve en reseptfri behandling i minst 6-8 uker før man vurderer effekten. Midler med benzoylperoksid som er uten alkohol og parfyme, gir mindre fare for å tørke ut huden enn de som inneholder alkohol. Bruk gjerne en fuktighetskrem som ikke er for fet hvis huden kjennes tørr.
Det er viktig å lese og følge pakningsvedlegget nøye ved bruk, fordi disse produktene kan irritere huden og er også kjent for å bleke klær og tekstiler.
Hvis reseptfrie midler ikke hjelper så finnes det flere reseptbelagte medisiner som gelé, kremer eller tabletter (antibiotika)som kan hjelpe godt. Faktisk finnes det så god behandling mot kviser i dag, at de fleste kan hjelpes svært godt. Ofte må man kombinere flere typer medisiner. Hos jenter kan behandling med P-pillen Diane være til hjelp, fordi dette medikamentet også senker nivået av testosteron. Dersom heller ikke reseptbelagt behandling hjelper godt nok, bør fastlegen henvise til en hudlege, dersom problemet er stort. Da kan behandling med isotretinoin (Roaccutan) være aktuelt.
Etter at du er blitt kvitt kvisene dine, er det viktig at du fortsetter å behandle huden. Slutter du med behandlingen bare fordi de synlige plagene forsvinner, kan kvisene dukke opp igjen. En kvise bruker ca. 6-8 uker på å bli til.
Problemer med kviser kan være slitsomt når de står på, men kanskje en trøst at det er noe som går over eller blir bedre hos de fleste. Det er likevel viktig å få hjelp av lege, dersom man ikke lykkes med behandlingen på egenhånd, fordi vi vet at kviser kan skape mye psykisk stress hos dem det gjelder.
Det har vært en del forskning om andre faktorer kan påvirke kviseproduksjonen. Flere studier har vist at inntak av melk er forbundet med kviseplager, men det er ikke dermed sagt at melkedrikking fører til kviser. Noen påstår at sjokolade øker risikoen for kviser, men det har vi ikke kunnet bevise. Noen vil imidlertid merke at visse matvarer forverrer kvisene. Da er det lurt å begrense inntaket av slike matvarer.
Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no