Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bruke samisk kofte?

Still spørsmål
account_circle

SPØRSMÅL

Hei, jeg vet at min oldefar var halvt sørsame (han kan være 100% same men vi vet ikke så mye om hans far) han gikk til og med på en av de internat fornorskningsskolene. Men ingen i familien går med gapta, jeg har møtt flere samiske slektninger og jeg har alltid kunnet litt samisk (værtfal samiske stedsnavn i bygda) og nå har jeg lært meg selv veldig mye sørsamisk og snart kan jeg det meste utenatt. Jeg har vokst opp med at min farmor har vist meg mange bilder av mine forfedre som hadde på seg kofte (hun fortalte meg at hun ble mobbet på skolen for at hun var del same) , og jeg har veldig lyst til å gå med kofte selv. Men jeg er redd at de samene som har hatt samisk identitet og gått med gaptaen hele livet blir sinte eller provoserte, jeg bor i ei veldig lita bygd så ufine rykter går fort de. Jeg tror heller ikke at alle i min familie ville ha sett positivt på at jeg hadde gått med ei kofte. Er jeg samisk nok til å gå med kofta?

SVAR

Besvart 16.08.2019 13:43:53
Jeg synes også du bør lese:
attach_file

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

 

Les mer
attach_file

Hvordan få slutt på mobbing?

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

 

Les mer
account_circle