Hopp til hovedinnholdet

Hvilket førerkort skal jeg ta ?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 15 år. Jeg tenker på å skaffe meg enten firehjuling eller lett motorsykkel. Hva anbefaler dere? Føler firehjuling er mye tryggere osv. Kan firehjuling kjøre på motorvei eller hvor mange kilometer i timen går den? Isåfall hvilke klasse må man ta da? Og hva er dyrest og vanskeligst å ta lappen på av firehjuling og motorsykkel?

Besvart 09.10.2018 14:39
 

Svar
Hei

Det er du selv som må finne ut av hvilket førerkort du bør ta. Det kommer helt an på bruken, hvor god råd du har og interessen din. En firehjuling kan du kjøre med både mopedførerkort,,traktor og lett motorsykkel. Det er vekt som avgjør dette i tillegg til effekt og hastighet.For å kunne kjøre på motorvei må du ha enten en lett motorsykkel eller en traktorregistrert firehjuling siden moped ikke er lov på motorvei. Det er heller ikke lov med traktorregistrert firehjuling hvis det er forbud for traktor med eget forbudsskilt og fire hjulingen ikke går over 40 kmt.

§ 4 nr. 2 skal lyde: 2. På motorveg og motortrafikkveg eller på inn- eller utkjøringsveg til motorveg og motortrafikkveg må det bare foregå trafikk med motorvogn, eller vogntog, som lovlig kan kjøres med minst 40 km i timen på vannrett veg. ... Moped må ikke kjøres på motorveg eller motortrafikkveg.22. apr. 2005   


Hilsen Statens vegvesen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førerkort for motorsykkel (A, A1 og A2)

Motorsykkel

Føreropplæringen for lett, mellomtung og tung motorsykkel følger fire trinn i bestemt rekkefølge, slik at du alltid får utbytte av undervisningen på neste trinn.

Les mer

Førerkort for traktor (klasse T)

Traktor (colourbox.com)

Fra du er 16 år kan du ta lappen på traktor, så lenge den ikke kan kjøre fortere enn 40 km/t. Les mer om førerkort for traktor og motorredskap her.

Les mer

Dette har du lov til å kjøre når du er 16 år

To stykker er ute og kjører ATV (colourbox.com)

Kan du kjøre mopedbil eller ATV (tre- eller firehjuling) når du er 16 år? Og har du lov til å kjøre vanlig moped hvis du har traktorlappen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort