Hopp til hovedinnholdet

Sperrefrist og øvelseskjøring

account_circle

SPØRSMÅL

Hei!
Jeg er en gutt på 18 år, som lurer på en liten sak. Jeg ble tatt for å kjøre bil uten førerkort her for noen månder siden. Jeg har fått en sperrefrist på 6 mnd fra den dagen jeg fylte 18 år, da jeg bare var 17 da det hendte. Jeg fikk også en betinget bot på 6000 kr.

Men jeg har til dags dato bare fått beskjed om denne sperrefristen muntlig fra politiet. Fins det ingen krav om å få skriftlig beskjed om slikt? De referte til Veitrafikkloven §24a, hvor det står ganske greit at jeg skal ha 6 mnd sperrefrist, men det var jo ikke selvsagt det heller. Kunne jo være de ville dømme meg hardere. Jeg har fått en kjørelærer til å sjekke om jeg virkelig har fått sperrefristen, eller om de hadde det i registeret sitt, og det hadde de. Så jeg har fått den, men har jeg noe å klage på?

Jeg har heller ikke fått noe særlig informasjon om hva denne sperrefristen innebærer, egentlig.
Jeg har fått beskjed (igjen, muntlig) om at jeg ikke kan øvelseskjøre, selv om det egentlig må være den dummeste domspraksisen som finnes. Det eneste rettsstaten Norge oppnår med å ikke la meg øvelseskjøre, er jo at jeg mister en del mengdetrening, og dermed blir jeg sannsynligvis en dårligere sjåfør, når jeg endelig får sertifikatet. Dette hindrer meg jo også i å ta kjøretimer, slik at sperrefristen i praksis, blir mye lenger enn 6 mnd.

Jeg regner med det, men kan jeg ta teorien?

Jeg har søkt til Hordaland Politidistrikt om å få øvelseskjøre. Fikk beskjed av politiet, som tok meg, om at det ikke skulle være noe problem å få et ja ifra de. Jeg kunne søke om å få opphevet sperrefristen også. Så det gjorde jeg. Skrev en søknad om å få ta oppkjøring etter eg fylte 18 år, og om å få ta kjøretimer/øvelseskjøre. Eg fikk et klart nei, fra Politidistriktet, med henvisning til Veitrafikkloven §24a. Men de må jo ha mistforstått et eller annet. Jeg vet jo hva som står i loven, poenget var å søke om et unntak for loven.

Men kan jo oppsummere spørsmålene mine litt:

Hva er rutine ved utlevering av sperrefrist?
--> Holder det med muntlig beskjed?
Hva innebærer egentlig sperrefristen?
--> kan jeg ta teorien?
Fins det noen flere jeg kan ta kontakt med for å få en "lettere straff"?


Håper dere kan finne noen gode svar for meg:)

Hilsen oppgitt gutt,18=)
account_circle