Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg øvelseskjøre og ta kjøretimer med sperrefrist?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Heisann for noen uker siden fikk jeg beslaglagt førerkorte på Lett MC. Fikk vite at selv om førerkortet var beslaglagt kunne jeg fortsette og ta kjøretimar til billappen som normalt. jeg har nå fått dommen men skjønner litte av hva som står der og hva ting egentlig betyr. Det står i dommen at -"Forholdet medfører tap av retten til og føre førerkortpliktig motorvogn for en periode på 6 månder. Jag fyller 18 on noen månder og mangler kun langkjøring og oppkjøring så er jeg ferdig med lappen. Har jeg lov til og ta langkjøringa som eg er satt opp på om en måned? Jeg er ganske sikker på at jeg ikke kan ta oppkjøring før det 6 måndene er over, men kan jeg øvelseskjøre, og ta kjøretimer som normalt? Og om eg har spørsmål angåande dommen min, hvem spør jeg?

Besvart 14.01.2019 15:10
 

Svar
Hei

I følge vegtrafikkloven § 24a så kan brudd på trafikkreglene også medføre sperrefrist (utsettelse) av muligheten til å ta førerprøven og få sertifikat. 

Er personen yngre enn minstealderen for en slik førerrett, løper sperrefristen til det er gått 6 måneder etter at han oppnådde minstealderen. Fristen din på billappen løper altså fra du er 18 år.  

Dersom du har fått sperrefrist på førerkortet, kan du ikke øvelseskjøre i perioden sperrefristen gjelder for, med mindre du får samtykke til øvelseskjøring fra politiet. 

Se forskrift om trafikkopplæring og førerprøve § 2-1 femte ledd. Politiet kan også nekte å gi deg samtykke til øvelseskjøring i den perioden du har sperrefrist. Hensikten med sperrefristen, er nettopp at du skal bli hindret i å ta førerkortet i en gitt periode og at tidspunktet for når du kan få førerkortet blir utsatt.

Man kan ta teoriprøven i sperretiden da teoriprøven er gyldig i 3 år, men praktisk førerprøve kan først avlegges etter at sperrefristen er utgått.

For å undersøke om du kan få samtykke til å fortsette å øvelseskjøre vil jeg anbefale at du kontakter det lokale politiet som var involvert i saken. Du kan også kontakte Statens vegvesen for mer informasjon om hva du har lov til å gjøre basert på dommen du fikk.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du gjennom for å få førerkort for bil

Frontspeil i bil (colourbox.com)

Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal bidra til å bringe deg fram mot førerprøven. Les mer om hvordan du får førerkort for bil her.

Les mer

Disse lovbruddene gir prikker i førerkortet

Politimotorsykkel (colourbox.com)

Målet med prikkbelastning er å hindre uforsiktig kjøring for å få ned tallet på antall skadde og drepte i trafikken. Her kan du lese hvilke synder som gjør at du kan få prikker på førerkortet.

Les mer

- Kjører bil uten å ha lappen

Bil

Vi skulle hjem fra fest, men han som eide bilen hadde drukket ? og ingen av oss andre hadde lappen. Siden jeg har øvelseskjørt masse tok jeg på meg å kjøre ham og de andre hjem. Hva er straffen for å kjøre uten lappen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort