Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet kreve blodpøve og ta førerkortet mitt?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurte på en enkel liten sak. Nylig ble jeg stoppet av politiet og ble med engang mistenkt for å kjøre etter å ha røyket hasj. De tok meg med bak i bilen og gjorde tester, når de tok pekefingeren og sa jeg skulle følge den så ba de meg om å ta av brillene for det. Tilogmed på førerkortet står det at jeg må bruke briller for å kjøre, men det nekta de for. Så skjeve hornhinner og en sånn test fungerer jo ikke, ene øyet mitt gikk tilbake til normal vinkel mens de hadde pekefingeren foran øyet mens det andre satt. Hvordan i alle dager kan de ha lov til å gjøre det på den måten? Jeg er jo også mye rød på øynene, jeg rører ikke narkotiske stoffer men jeg sitter mye foran pc skjermer og sliter med søvn. Jeg ble frivillig med til legevakta for å ta blodprøver, men etter noe jeg har hørt i ettertid så ville en urintest gitt svaret på stedet, stemmer det? Men utenom det så sitter man jo førerkort løs bare fordi de mistenker meg for noe jeg ikke har gjort, eller vil gjøre noen gang.

Besvart 15.03.2019 20:18
 

Svar
Hei
Jeg kan forstå at det må oppleves som vanskelig å bli mistenkt for noe av politiet som man aldri ville ha gjort. Men så lenge politiet har en mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand, så må de foreta undersøkelser. 
 
Hvis politiet har en mistanke om at noen kjører under påvirkning av rus, kan de iverksette de tiltakene som du beskriver at de gjorde. Vegtrafikkloven § 22 a åpner for at de kan kreve at du avlegger blodprøve hos lege.
 
Samtidig sier vegtrafikkloven § 33 nr. 3 at politiet kan beslaglegge førerkortet ditt midlertidig når de har «skjellig grunn til mistanke». Dersom man ikke samtykker i det midlertidige tilbakekallet av føreretten og beslaget, må spørsmålet sendes tingretten til avgjørelse innen tre uker. 

Jeg antar at du har samtykket til det midlertidige tilbakekallet av føreretten og beslaget. Hvis du allerede har samtykket, kan samtykket trekkes tilbake ved melding til politiet. Send gjerne en e-post så du har bevis for at samtykket er trukket tilbake og fra hvilken dato. Da løper politiets treukersfrist fra e-posten ble sendt. Da vil spørsmålet om midlertidig førekortbeslag bli avgjort av tingretten. 

Du kan også henvende deg til politiet for å høre om de har fått svar på blodprøven.  

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort