Hopp til hovedinnholdet
Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei! :)
Hvor mye er det et vanlig førerkort koster sånn ca. her i Norge? Bare lurer ;)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Førerkort er dessverre ikke billig. Når det gjelder den totale prisen vil det variere avhengig av hvor mange timer du bruker og hva kjøretimene koster på kjøreskolen du velger. Mange tilbyr pakkeløsninger på kurs og et visst antall timer som kan være greit å vurdere. Man må nok i dag regne med rundt 20 000 og oppover for alt sammen. Derfor er det lurt å være så godt forberedt som mulig til hver kjøretime, så du føler deg mest mulig trygg på skilter og trafikkreglene.

Man kan fort bli litt målløs når man ser alt man må gjennom for å få lappen, men når du først bestemmer deg for å begynne vil du nok få bedre oversikt og se at det er overkommelig likevel.

Det første du må gjøre er å kontakte en kjøreskole. Det finner du f.eks. ved å søke på gulesider.no og ser hva som finnes av kjøreskoler i nærheten av deg. Det kan også være lurt å snakke med folk du kjenner som har tatt lappen, og spørre om de er fornøyd med opplæringen de fikk.

Trafikkopplæringen i dag har seks deler (du kan lese mer om hva de forskjellige delene innebærer i artikkelen "Førerkort på personbil" her på ung.no - se lenken under):

1) Trafikalt grunnkurs: obligatorisk kurs på 17 timer du må gjennom før du har lov til å sette deg bak rattet. Du må ha fyltt 15 år for å begynne.

2) Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse

3) Trafikal del

4) Avsluttende opplæring

5) Teoretisk prøve: du kan selv velge om du vil lese til prøven privat eller om du vil følge et teorikurs på kjøreskolen din. Uansett er det ikke dumt å begynne å lese i teoriboka så tidlig som mulig for å lære deg skilt og trafikkregler. Selve prøven kan du ta tidligst 6 mnd. før du fyller 18. Den tar du på en pc på trafikkstasjonen. Da må du svare på spørsmål på skjermen innen et bestemt antall minutter (du får god tid), og må svare riktig på 85% eller mer for å få bestått. Resultatet får du med en gang.

6) Praktisk førerprøve: det er dette man ofte kaller oppkjøring. Dette er siste punkt før du får lappen. Her skal du kjøre en rute sammen med en sensor, der du skal bevise at du behersker både bilen og trafikkreglene. I tillegg vil du bli spurt om et par tekniske spørsmål knyttet til bilen. Du kan f.eks. bli bedt om å vise hvordan du kan sjekke bremser, lys, om dekkene dine er gode nok osv. Hele oppkjøringen tar rundt en times tid (+/-), og du får vite av sensoren med en gang om du har bestått eller ikke. Han eller hun kommer til å notere ting mens du kjører. Det er viktig å huske på at det kan være både positive og negative ting, så ikke bli satt ut av det.

Lykke til!
Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du gjennom for å få førerkort for bil

Frontspeil i bil (colourbox.com)

Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal bidra til å bringe deg fram mot førerprøven. Les mer om hvordan du får førerkort for bil her.

Les mer

Hva koster det å ta lappen?

Oppkjøringstime (colourbox.com)

Hva koster det å ta førerkortet? Hva må du betale for, og hvor mye må du regne med å punge ut med til sammen?

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort


Quiz: Hva vet du om adopsjon?

Hva er adopsjon?