Hopp til hovedinnholdet

De prater diskriminerend om funksjonshemmede. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei eg trenger litt hjelp Storesøstra mei er funksjonshemmed. Det er en til i klassa mi som har en lillesøster som å er det, det er så mange i klassa som diskriminer dei som er det, å sei stygge ting om dei som he de , dei veit at søstera mi er de men dei bryr seg ikkje kva skal eg gjøre??? Det er en ting til eg bruker å få san anfal der at eg får en tanke i hode mit og det er søstera mi skal dø, eg er så redd for at det skal skje, eg har prøvd å sei de til til mora mi men eg tør ikke, kva skal eg gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For det første vil jeg oppfordre deg til å ta opp dette med den diskriminerende praten med læreren.  Læreren kan jobbe med at folk blir bevisste på å prate inkluderende om alle og ikke nedsettende eller diskriminerende om funksjonshemmede.  Bra at du tar opp dette.  Det er jo viktig for alle å lære seg dette.  Antagelig er det mest tankeløshet som gjør at de diskriminerer.  Hvis de blir mer bevisst på dette, vil de endre seg.  Det er helt klart en lærers oppgave å ta tak i dette. 

Det at du får slike katastrofetanker noen ganger, er jo plagsomt.  Si det enkelt, det fungerer som regel veldig bra.  Du kan jo for eksempel si til mamma:  -Noen ganger blir jeg veldig redd for at søsteren min skal dø. Du kan også prate med helsesøster om dette.  Det hjelper som regel godt å få pratet om det man bekymrer seg for. 

 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne

Rullestol

Norge har signert FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Du som har en funksjonshemning, kronisk sykdom eller er pårørende kan bruke konvensjonen til å få innfridd dine rettigheter.  

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering