Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bruke hijab, nikab eller burka?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Vet ikke om dette er riktig plass å spørre, altså om det er riktig tema liksom. Men jeg har tenkt på om jeg som hvit kvinne kan ta på meg hijab, nikab eller burka, selv om jeg ikke er muslim? Tenkte at det hadde vært interessant å oppleve hvordan det er. Hvordan andre ser på deg. Og deilig å få lov å være litt anonym ute i det offentlige rom. Hvor får man tak i slike plagg? Vil jeg støte noen muslimer ved å gjøre det? Kan noen bli sinte og angripe meg hvis jeg gjør det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi tar imot alle spørsmål og tanker, så det er fint at du spør:) 

Som du sikkert vet, er det ganske mye debatt i media både om hijab, nikab og burka. Du skriver at du syns det hadde vært interessant å oppleve hvordan det er, hvordan andre ser på deg og at det ville vært deilig å få være litt anonym i det offentlige rom. 

Det er nok ingen som vil nekte deg å prøve disse plaggene. Du spør om noen kan bli sinte og angripe deg om du gjør det. Det er litt vanskelig for meg å si noe om noen vil kunne bli sinte eller angripe deg hvis de ser deg med et av disse plaggene. Vi kan aldri si helt sikkert hvordan andre mennesker reagerer. 

Men jeg opplever uansett at du kanskje er litt nysgjerrig på hvordan det er å bruke hijab, nikab og burka og det er helt ok! Jeg er litt uskikker på om du tenker å ta det på deg 1 gang sånn bare for å prøve det 1 gang, eller om du tenker at du ønsker å ikle deg plaggene over en lengre periode evt konvertere. 

Uansett så tenker jeg at det hadde vært fint om du kunne lært mer om dette hvis du ønsker det. Kanskje du har noen muslimer i nettverket ditt? Eller kjenner noen som kjenner noen? Kanskje du kan spørre de om hvordan det føles å bruke hijab og om de kunne lære deg litt om det? Kanskje de kan gi deg noen gode råd videre. Du kan evt oppsøke noen moskeer også. 

Håper dette var svar på noe av det du lurte på!

Hilsen minoritetsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering