Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å gå toppløs for kvinner?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ett spørsmål, er det lov juridisk å gå toppløs vis en tilfeldigvis er kvinne, eller er det kun menn som har lov å gå toppløs, er dette kun forankret i uskrevne normer eller er det faktisk ulovlig, i så tilfelle vis det er ulovlig, hvor ligger da hjemmelen for dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette har nok ikke blitt prøvd så mye i rettssystemet til nå, så det er vanskelig å vite akkurat hvor grensene går. I utgangspunktet har kvinner og menn lik rett til å gå toppløs.

På de fleste offentlige steder vil man ikke risikere noen straffereaksjon ved å være toppløs, f.eks. på strender og de fleste parker. Det er også lov å amme på offentlige steder.

Ved andre tilfeller kan politiet vurdere at nakenheten i offentligheten utgjør et ordensforstyrrelse eller som støtende på mennesker rundt, og vil trolig kunne kreve at personen kler på seg. Ved noen tilfeller ville mange reagert på at man gikk toppløs, og politiet kan bli tilkalt. Dette vil gjelde både menn og kvinner. Følger man ikke politiets pålegg kan man risikere bøter.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering