Hopp til hovedinnholdet

Kommer det p-piller for menn?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hvorfor finnes det ikke p piller for menn? Skulle gjerne like å bruke det sammen med kondom. Føler kondom ikke er sikkert nok alene og at jeg derfor ikke kan ha sex uten utdannelse og jobb Noe som sliter mye på meg At det ikke finnes spiral eller p piller for menn er ikke akkurat likestilling. Hvorfor er det sån? Er det fordi man ikke gidder å forske så mye på det eller er det en grunn til det Er det mulig at det kommer om 10 til15 år Eller snakker vi om førti år inn i fremtiden her? Føler at alle morer seg mens de er unge men bare ikke meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig som du sier at det i dag kun finnes kondom som er et egnet prevensjonsmiddel for menn. Har man fått de barna man ønsker seg er det i i tillegg flere menn som velger å sterilisere seg, men dette er ikke et godt alternativ for en ung mann som deg. Det forskes faktisk mye på hormonell prevensjon til menn. Følgende er hentet fra NHI.no ; 

Det midlet som er nærmest en kommersiell virkelighet, kombinerer hormonet progesteron med hormonet androgen. Denne kombinasjonen skal kunne hindre produksjonen av sædceller. Behandlingen er et implantat med progesteron kombinert med sprøyter med androgen. Implantatet - som er en liten brikke som opereres inn like under huden - varer i et år, mens du må ha nye sprøyter med androgen hver tredje måned. Tidligere utgaver av denne behandlingen krevde ukentlige sprøyter med androgen, så  fire sprøyter i året er et stort fremskritt. En artikkel som ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, viser at menn ikke trenger å bekymre seg for at slik behandling kan gjøre dem sterile. Vissheten om dette er selvsagt avgjørende for menn som vurderer å bruke denne behandlingen.

Ulempen med hormonelle prevensjonsmidler for menn er at de vil gi seksuelle bivirkninger som påvirker mannens seksualitet, og de kan skade sædcellene, noe som øker risikoen for skader på et eventuelt foster/barn ( www.nhi.no) 

  
Vi er altså ikke helt der at det finnes et alternativ for kondom, men mange eksperter tror at det ikke er mange årene igjen før dette er en realitet. I mellomtiden synes jeg at du skal tørre å bruke kondom. Dette er et sikkert prevensjonsmiddel alene dersom det brukes riktig. Det anbefales å øve før bruk, slik at du lett kan rulle den på når den trengs. Husk at kondom også er det eneste prevensjonsmiddelet som også beskytter mor seksuelt overførbare infeksjoner. Dette gjelder også når det en gang kommer p-piller el for menn.  

 

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering