Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lei av at menn dominerer verden, og ønsker å gjøre en forskjell

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no Jeg er en jente som har blitt diskriminert av gutter hele mitt liv. Jeg er lei av at gutter bestemmer over jenter og at alle verdensledere er menn. Jeg vil at det skal være omvendt. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du engasjerer deg i slike tema, og at du ønsker å gjøre en forskjell på dette området. Det er en kjent sak at både mange verdensledere og ledere i store firma er menn, selv om det også finnes både kvinnelige presidenter og statsoverhoder flere steder i verden. Hvorfor det er slik, at mennene ser ut til å ha mer "makt" enn kvinner, er nok forårsaket av flere ting. Fra gammelt av har mennene vært sett på som sterkere og mer intelligente, og i stand til mer enn hva kvinner er. Dette er så klart et gammelt og relativt utdatert bilde, i alle fall i den Vestlige verden. Samtidig reproduesres nok disse holdningene konstant i samfunnet, uten at vi egentlig er klar over det. Likestilling og feminisme er i stadig frammarsj, men vi har fremdeles en vei og gå.

Det er trist å høre at du selv føler du har blitt diskriminert av gutter hele livet. Jeg vet ikke hva du legger i det, men det er ingen god følelse uansett. Mange gutter tenker nok ikke over at holdningene deres spiller inn på jenters selvfølelse og selvtillit, og at de kan påvirke mennesker rundt seg gjennom sin opptreden. Men selv om dette ikke er i orden, og at ingen skal føle seg diskriminert, er dette noe du kan bruke til din fordel! I lys av den siste tidens #MeToo-kampanje ser vi at det nytter å si ifra, og at kvinner sammen kan sette fokus og skape endring. Det kan også du gjøre! Stå opp for det du tror på, og kjemp deg veg til toppen. I Norge har vi kvinnelig statsminister - kanskje kommer du til å følge etter Erna en vakker dag?

Dersom du ønsker å bidra aktivt i kampen for likestilling og feminisme, kan det være greit å melde seg inn i et politisk parti. Her får du bryne meninger og utvikle holdninger, og du får møte mennesker med samme verdier som du selv. Dette kan være både modererende og inspirerende. Tenk på det, og finn ut hvilket parti du eventuelt kunne meldt deg inn i!

Jeg håper dette var et greit svar, og at du vil vurdere å gå tydeligere ut med meningene dine, og jobbe for å gjøre en forskjell!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du opplevd utelivsdiskriminering?

Dørvakt holder opp hånda (colourbox.com)

Å nekte noen inngang på et utestedet på grunn av etnisk bakgrunn, seksuell legning eller nedsatt funksjonsevne er ulovlig - derfor er det viktig at du tørr å si ifra.

Les mer

Vanskelig å velge parti?

Politiske partier

Hva er viktig for deg? Finner du det partiet som jobber for dine verdier? Her har du en lenkeoversikt over de politiske partiene og de respektive ungdomspartiene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering