Hopp til hovedinnholdet

Guttene på skolen respekterer ikke jentene

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg opplever daglig at guttene på trinnet har null respekt for oss jenter. De synger sanger om hvordan jenter bare duger til å vaske, lage mat og ha sex. De kommer med nedsettende kommentarer og oppfører seg respektløst. De legger ut om hvordan gutter er bedre enn jenter, og jeg føler meg mindre og mindre respektert. Helt siden jeg begynte på skolen har jeg hørt at jenter er dårligere enn gutter i alt fysisk ,og "han er gutt så det er greit at han gjør noe galt". Jeg savner å bli respektert og blir beskymret for hvordan de skal bli som voksene. Er det noe jeg kan gjøre for at de skal respektere jenter? Hvordan skal jeg takle når noen kommer med en nedsettende kommentar? De tar ingenting seriøst. Det må være vanskelig for mange av guttene for alt er "homo". Og det er ikke lov å ha følelser. Er det en jente som starter et forhold er det "lav mål". Og om jeg reagerer på alt dette så er jeg sur eller har mensen. Det virker som de har mangel på respekt og at de er veldig usikkre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss og forteller om et svært viktig tema som du ikke er alene om å oppleve problemer med. Mange gutter i puberteten er ekstremt opptatt av sex og kjønn, og i disse #metoo-tider har det nok kanskje blitt litt "kult" å vise mannsjåvinistiske holdninger. Dette er overhodet ikke greit, og må slås ned på av de voksne. Det er ikke bare dere jevnaldrende sin oppgave å si i fra om at dette ikke er greit, men de voksne på skolen må få vite hva som foregår, slik at de kan ta ordentlig tak i det. 

Dere sitter likevel med en enorm makt over guttene, for det er tross alt (og ironisk nok) dere jenter de ønsker å imponere. De vet nok bare ikke helt hvordan det skal gjøres, og velger å være frekke i stedet for å vise respekt - slik jenter faktisk vil at de skal. Dette kan kanskje forklares med mangel på modenhet og selvinnsikt hos guttene i denne alderen. Det er så visst ingen unnskyldning, men mer en forklaring på hvorfor de kanskje gjør det. Men hvis dere utnytter denne makten som dere faktisk har, og at alle jentene tar avstand fra de guttene som oppfører seg slik, så vil de kanskje ikke synes det er noe moro lenger? Prøv å være mer sammen med de guttene som ikke sier slikt (for jeg regner med at dette ikke gjelder absolutt alle guttene på hele skolen?), og vis på denne måten hvilke kvaliteter dere verdsetter. Da vil guttene forhåpentligvis ta hintet.

Dere må også, som sagt, snakke med de voksne på skolen om dette. Ingen skal komme på skolen og være redd eller føle seg urettferdig behandlet eller ikke respektert. Men de voksne kan ikke hjelpe dere dersom de ikke får høre dette! Da kan de passe på, og gi anmerkninger og snakke med guttene (og eventuelt foreldrene deres) for å få en slutt på dette. 

Kanskje er det lurest å ikke svare i det hele tatt når dere får slike kommentarer? De ønsker nok bare en reaksjon fra jentene, og hvis de ikke får det så blir det ikke noe gøy å gjøre slikt lenger. Som du er inne på, handler det kanskje om å tøffe seg også - siden det ikke er like kult å vise følelser og å være snill. Dessverre forstår ikke gutter i denne alderen alltid det, og jeg forstår at du blir bekymret for hvilket kvinnesyn de vil få i framtida. Derfor er det viktig at de blir gjort bevisst på dette, så de kan ta et valg om hvilken type person de ønsker å være. Kanskje kan dere hjelpe de på veien dit?

Lykke til med dette, og ta gjerne kontakt igjen dersom dere føler at det ikke blir noe bedre!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diskriminering?

Hånd mot vindu(colourbox.com)

Diskriminering kan forklares med at noen behandles forskjellig på en usaklig måte. Dette kan skyldes manglende kunnskap, og ikke et ønske om å behandle folk forskjellig.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering