Hopp til hovedinnholdet

Min venninnes venn er rasistisk. Hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som lurer på ett par ting. Venninna mi sin venn er rasistisk mot meg, siden jeg er mørk i huden og adoptert. Han sier at jeg ikke burde komme til Norge, og det at foreldrene mine gjorde ett dumt valg... han mener alle vi mørkhudete ikke skal gå i bunad, for da ødelegger vi den norske kultur. Jeg har sakt det til veninna mi, og hun prøver å si det til han. Men han bryr seg ikke. Når jeg spør han hvorfor han gjør det, sier han at han har lært det av foreldrene. Hva skal jeg gjøre ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å oppleve rasisme er vondt. Denne gutten høres ikke ut som en person som du bør tilbringe tid med. Det han sier er alvorlige rasistiske uttalelser. Du får ikke gjort noe med hans dårlige holdninger. Dette er en oppførsel som ikke bør aksepteres.

Jeg anbefaler deg å holde deg langt unna han. Fortell din venninne at du ikke ønsker å tilbringe tid sammen med han. Jeg synes det er underlig at din venninne ønsker å være sammen med en som er rasistisk overfor deg, og sier så stygge ting til deg. Du er tross alt hennes venninne. Det blir hennes valg, men du trenger ikke å være sammen med dem.

Vær sammen med mennesker som ønsker deg godt. Du trenger ikke å tilbringe tid sammen med noen som ikke ønsker at du skal bo i Norge, eller oppfører seg så rasistisk som han gjør. 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få slutt på mobbingen!

Mobbing med rødt kryss over

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering