Hopp til hovedinnholdet

Hvilke muligheter burde/har menn ha I forhold til abort?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Burde menn ha tilgang til noe som jeg tror kalles juridisk abort?? alså han kan fraskrive seg retten til ansvar til barna. da vil det jo bli mer likestilt mellom rettighetene mammar og pappar har. En dama jo til og med voldta eller stjele sæden til en man og så må ha betale barnebidrag/ta ansvar, burde ikke han ha fått juridisk abort her? Hvis dette hadde vært en dame kunne jo hun bare tatt abort eller adoptert barnet vekk. Jeg skjønner jo at mannen valgte å cumme inn i dama, men dama valgte jo å la ham gjøre det så hva er da forskjellen?Jeg setter også litt spørsmåltegn rundt hvordan kvinner neste alltid vinner "custody" til barna sine til tross for at mødre faktisk misbruker barna sine statistisk sett mer en pappaer og syntes d burde vært mer 50/50, men uansett så lurer jeg på hva dere mener om dette:) pls svar på spørsmåla mine !;)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så fint at du tar kontakt med Ung.no med alle dine spørsmål og ditt engasjement.

 

 Juridisk abort er et forslag om å la et barns biologiske far si fra seg alle rettigheter, privilegier og ansvar inkludert økonomiske forpliktelser i en periode før barnet blir født. Forslaget gir den biologiske faren muligheten til å avstå fra både rettigheter og plikter ved farskap på samme måte som kvinner kan gjennom abort eller adopsjon.

Dette er ikke lov I Norge.

Nå er det slik at vi har lover og regler kvinner og menn må forholde seg til når det gjelder graviditet og abort. En viktig lov I forhold til dette er loven om svangerskapsavbrudd.

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke (= 10 uker etter graviditetsstart!). Svangerskapsukene regnes fra første dag i siste menstruasjon, altså opp til 2 uker før man faktisk blir gravid.
Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort, men da må man søke om dette. Søknaden skal vurderes av en nemnd som består av to leger og jenta skal lyttes til.

Det er jenta selv som har den endelige bestemmelsesretten over om hun vil ta abort eller ikke. Er hun under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler imot det. Det kan være grunner som at det er et veldig dårlig forhold mellom jenta og foreldrene, ulik religion, fare for alvorlige konsekvenser, jenta bor ikke hos foreldrene, og hun vurderes til å være så moden at hun forstår hva et slikt inngrep innebærer.

Her finner du mer utfyllende informasjon om abort.

Det er viktig at en gutt/mann som ikke ønsker å bli pappa beskytter seg mot dette ved bruk av prevensjon dersom han er seksuelt aktiv.

Du  tematiserer også kvinner som kan "stjele" sæd fra menn eller velger å voldta for å la seg befrukte. Dette er alvorlige straffbare handlinger som handler om mye mer enn bare graviditet og abort.

 

Når vi kommer til barnefordelingssaker er det lange prossesser I forkant før foreldreansvaret fordeles. Det er barnets beste som alltid ligge til grunn for fordelingen.

 Siden du viser så stort engsasjement vil jeg gi deg et lite tips; tirsdag 13. mars kl 15 har Reform- ressurssenter I Oslo et ferskvare seminar om uplanlagt graviditet og menns roller. Der vil det blant annet bli tatt opp spørsmålet om juridisk abort.

Jeg legger også ved noen artikler som du kan se nærmere på!

 

 

Vennlig hilsen

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan bør reglene være for abort?

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke. Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort, men da må man...

Gå til vote

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering