Hopp til hovedinnholdet

Er det greit om faren min kaller meg hore, tispe og fitte?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Det har hendt ved flere anledninger at min egen pappa har kalt meg hore, tispe og fitte. Når jeg blir kalt for slike ting føler jeg det som et slag i trynet. Jeg vet ikke hva det er, men det er noe med disse ordene som gjør at jeg får en syykt ekkel følelse. Jeg føler meg skikkelig uvel etterpå. Disse ordene er på en måte litt nedtrykkende. Det er jo ikke akkurat noe han ville kalt brødrene mine for? Jeg husker en episode der en gutt kalte meg for en hore og broren min klikket. Er det liksom greit hvis fedre gjør det, men ikke andre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Oi, dette høres absolutt ikke noe gøy ut. Du sier at faren din kan kalle deg stygge ord som kan få deg til å føle deg ordentlig dårlig og uvel. Du lurer på om dette er greit om det er faren din som sier det. 


Jeg vil begynne med å si at jeg ikke synes dette er greit. Om det får deg til å føle deg ukomfortabel og uvel, da er det absolutt ikke greit. Det er ikke greit at han sier det han sier, men det er absolutt ikke greit om det sårer deg. Du er datteren hans, og han burde ikke si slikt til deg. 

Du sier at noen andre har kalt deg hore før, og da klikket broren din. Du lurer da på om det greit at du blir kalt det, om det kommer fra faren din. Dette synes jeg absolutt ikke. Som sagt så er det uansett ikke greit om det får deg til å føle deg dårlig, men det er ekstra dårlig når det kommer fra faren din. Jeg synes ikke du skal forvente dette fra faren din, eller akseptere det. Ikke når det får deg til å føle deg dårlig. 

Det kan hende broren din ikke har reagert når faren din har sagt det, fordi han kanskje er litt redd for hvordan faren din da hadde reagert. Tenk deg om. Er det mulig for deg å si i fra om at du synes det er slemt av faren din å kalle deg hore? Om det føles overkommelig, synes jeg absolutt at du burde gjøre det. Da vet han at du ikke liker det, og kanskje han da endrer på hva han sier til deg. 

Om du ikke føler du kan si dette til han, synes jeg du burde snakke med en helsesøster. Du kan snakke ut om disse følelsene du har rundt faren din med denne helsesøsteren, og så kan de kanskje hjelpe deg snakke med faren din eller løse dette. Dette er nok et godt alternativ om du ikke synes det er lett å si det på egenhånd. 

Jeg håper dette ordner seg. Jeg skal legge noen artikler til under, som jeg anbefaler at du leser. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik oppnår du respekt

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du skal ha respekt for andre, men du skal også bli respektert! Finn ut hvordan du oppnår respekt, og få tips om hvordan du kan vise andre mer respekt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering