Hopp til hovedinnholdet

Jeg snakker utydelig og mumler ganske mye, noen ganger stammer jeg.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Mange klager over at jeg snakker utydelig og mumler ganske mye, noen ganger stammer jeg også. Jeg merker det ofte, men jeg kan ikke noe for det. Det har ikke alltid vært sånn, men det har skjedd i en stund nå, det er nytt. Jeg må veldig ofte gjenta det jeg sier fordi ingen forstår. Jeg har prøvd å snakke roligere og saktere, men det hjelper ikke så mye. Er det normalt? Er det bare er periode? Eller er det en slags syktdom? Håper på svar(:

Besvart 20.12.2018 04:38
 

Svar
Hei jente 14 år.

Så bra du skrev til oss her på ung.no

Jeg forstår at du har det vanskelig og at språket ditt og talen din hemmer det det sosiale livet ditt. 

Noen ganger kan stamming og mumling skje hvis vi gruer oss for noe og blir usikre. Ofte forsøker den som stammer å bytte ut visse ord, unngå situasjoner, eller at en prøver å skjule stammingen.

Det er vanskelig å si hva det er som skjer. Du kan snakke med foreldrene dine/de foresatte om dette. Forklar hvordan du føler det. Da kan de hjelpe deg å bestille time hos fastlegen din og se til at du får en henvisning til logoped i kommunen, hvis det er nødvendig. En logoped vil kunne gi deg gode tips og råd for hvordan du skal bruke munnen din, og gi deg øvelser som vil gjøre deg sikrere når du prater.

Hvis det er vanskelig å snakke med dem, kan du snakke med helsesøster. Du kan også snakke med kontaktlæreren og forklare problemet. Hvis de er vanskelig, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her.   

Ta mot til deg og fortell en voksen du har tillit til hvordan du har det, slik at du får det bedre og kan føle deg tryggere sosialt.  

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stamming

Munn (colourbox.com)

Får du ikke frem ordene? Går snakkingen i stå? Gruer du deg for å innlede en samtale med andre, for ikke å snakke om å ta ordet i en forsamling? Du er ikke alene. Rundt 50.000 nordmenn stammer.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering