Hopp til hovedinnholdet

Skal kvinner og barn reddes først?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg har hørt at flere sier at kvinner og barn skal reddes først. Er det sant? I så fall, hvorfor det?

Besvart 26.03.2019 09:47
 

Svar
Hei

Takk for et godt spørsmål. Dette er nok mer en "tradisjon" og basert på forhistorien, enn en regel. Det er ansett som en norm til sjøs, og ses på som en uskreven regel dersom uhellet først skulle være ute. Men det skjer ikke alltid i praksis - faktisk er det gjort studier av flere større forlis til sjøs, hvor dette absolutt ikke følges. Normen stammer nok fra at det er de med "dårligst sjanse" for å overleve som skal prioriteres først når det gjelder redning, og ettersom kvinner og spesielt barn er svakere fysisk enn hva menn er, har det blitt sagt at disse skal reddes først. Men som sagt skjer ikke dette i praksis, da mange får et slags overlevelsesinstinkt som gjør at man fokuserer på å redde seg selv. De eneste gangene man vet at kvinner og barn har blitt prioritert først, var under forliset av Titanic i 1912 og da HMS Birkenhead sank i 1852.

Jeg håper dette var oppklarende!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Likestilling mellom kvinner og menn

Symbolene for kvinne og mann (colourbox.com)

Hva skal til for å minske forskjellene mellom kvinner og menn? Det finnes en rekke tiltak og lover for å sikre et mer likestilt samfunn.

Les mer

Kjønnslikestilling i Norge

Jente med armene i kors (colourbox.com)

Norge regnes som et av verdens mest likestilte land. Likevel har vi en rekke utfordringer før vi oppnår full likestilling mellom menn og kvinner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering