Hopp til hovedinnholdet

Lei av mas om likestilling

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er litt lei av det maset om likestilling. Jeg føler at folk bare jobber for rettigheter for kvinner. Men jeg merker at gutter har noen ulemper også. For eksempel så får jenter mye mer omsorg når de skader seg. Men om en gutt gjør det sier folk mer sånn, «Kom deg opp på beina igjen. Dette tåler du» Så finnes det ulemper for gutter også i denne likestillingen?

Besvart 06.05.2019 14:56
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det som er så fint med likestilling er at det faktisk handler om at alle i utgangspunktet skal stille ganske likt uavhengig av hvilket kjønn man har. Noen mener at likestilling også bør handle om andre ting (som for eksempel seksuell orientering, etnisitet, religion osv), men i denne sammenhengen snakker vi om likestilling på grunnlag av kjønn.

Du har nok helt rett i at det handler mye om kvinners og jenters rettigheter. Grunnen til det er at det gjennom århundrer har vært en skeivfordeling som har slått ganske urettferdig ut for jenter og kvinner. For eksempel fikk kvinner mye seinere rett til å eie land, til å stemme ved valg, og til å delta i enkelte idrettskonkurranser enn det menn har hatt. Fortsatt er det mange områder det er en viss skeiv fordeling i, men det hjelper at man har fokus på likestilling.

Derfor er det bra at man også kan fokusere på områder hvor gutter og menn har ulemper. Det er ikke bra for små gutter å bli fortalt at de ikke må gråte, og at de må tåle mer enn jenter. Barn bør oppdras så likt som mulig når det gjelder omsorg. "Giftig maskulinitet" (toxic masculinity)er et uttrykk som beskriver hva som kan være konsekvensen av at menn blir fortalt at de til enhver tid må være "maskuline" og "ta det som en mann". Gillette har for eksempel en reklame som skapte debatt i begynnelsen av 2019 fordi de prøvde å snu debatten. Det kan du lese mer om i denne artikkelen fra Dagbladet, eller denne fra TV2. Du kan lese mer om toxic masculinity her (engelsk wikipedia).

Hvis man bare husker at likestilling gjelder mer enn én vei, og at arbeidet for likestilling mellom kjønnene har en historisk bakgrunn, er det ingenting i veien for å også ta opp ulemper for menn og gutter. 

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diskriminering?

Hånd mot vindu(colourbox.com)

Diskriminering kan forklares med at noen behandles forskjellig på en usaklig måte. Dette kan skyldes manglende kunnskap, og ikke et ønske om å behandle folk forskjellig.

Les mer

Hva er likestilling?

Vekt med "Hva er likestilling?"

Likestilling har tradisjonelt sett handlet om å fremme like muligheter for kvinner og menn. I dag har begrepet fått en utvidet betydning.

Les mer

Likestilling mellom kvinner og menn

Symbolene for kvinne og mann (colourbox.com)

Hva skal til for å minske forskjellene mellom kvinner og menn? Det finnes en rekke tiltak og lover for å sikre et mer likestilt samfunn.

Les mer

Kjønnslikestilling i Norge

Jente med armene i kors (colourbox.com)

Norge regnes som et av verdens mest likestilte land. Likevel har vi en rekke utfordringer før vi oppnår full likestilling mellom menn og kvinner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering