SVAR
Besvart 26.08.2015 12:27:11
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
På bakgrunn av lovendringer brukes ikke lengre begrepet "umyndiggjørelse", men en person kan settes under det vi kaller vergemål.
Vergemålsloven § 22 gir hjemmel til å frata en voksen person den rettslige handleevnen, dvs. evnen til å binde seg rettslig (ved avtale m.m.) og pådra seg ansvar. Forutsetningen er at personen kan settes under vergemål etter vilkårene i § 20 første ledd. Vedkommende må altså på grunn av sinnslidelse (herunder demens), psykisk utviklingshemming, rusmiddelbruk, alvorlig spilleavhengighet eller alvorlig svekket helbred være ute av stand til å ivareta sine interesser.
I henhold til vergemålsloven § 68 er det retten/domstolen som beslutter vergemål med fratakelse av rettslig handleevne. Dette gjelder både der saken er brakt direkte inn for retten og der fylkesmannen først har fattet midlertidig vedtak.
Forutsatt at vilkårene i vergemålsloven § 20 for opprettelse av vergemål er oppfylt, kan en person fratas den rettslige handleevnen etter særskilte vilkår i § 22 annet og tredje ledd, som gjelder henholdsvis økonomiske og personlige forhold. Fratakelsen kan gjelde begge eller kun ett av disse områdene.
Dersom domstolen har satt din venn under vergemål, kan hun reise ny sak for domstolen ett år etter at det ble avsagt dom i saken. Er det over ett år siden hun ble satt under vergemål/umyndiggjort kan hun reise sak for domstolen å kreve vergemålet opphevet.
Har du eller din venn flere spørsmål anbefaler jeg å ta kontakt med vergemålseksjonen hos Fylkesmannen i det fylket dere bor i.