SVAR
Besvart 27.03.2017 12:20:05
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for spørsmålet! Det er fint at du tar tak i dette. Skolen har nemlig ikke greid å legge til rette for deg i stor nok grad. Det er viktig at du og/eller foreldrene dine informerer skolen og mat og helse- læreren godt om hva du tåler og hva du ikke tåler. Skolen skal så ta hensyn til dette slik at skolen selv skaffer f. eks. glutenfrie lasagneplater når dere skal lage lasagne. Du bør være obs på å holde den glutenfrie maten godt atskilt fra den glutenholdige maten. Det er fint for klassekameratene dine å øve på det samme.
Les mer om hva du kan forvente fra skolen i Utdanningsdirektoratets tolkningsuttalelse.
Når skolen kjøper inn mat til elevene bør de ha et glutenfritt alternativ. Kan hende andre foreldre også baker til klassen og ikke tenker på at ikke alle tåler gluten? Det kan være lurt at du og foreldrene dine skaffer litt glutenfri mat som kan ligge på skolen slik at du har et alternativ hvis det plutselig blir spandert kake. Tips kan være: Glutenfrie kjeks eller muffins med lang holdbarhet, boller og vafler hvis det er en tilgjengelig fryser og mikroovn. Husk å pakke maten godt inn og merke den godt med ditt navn. Avtal med læreren når du får hente fra lageret og sørg for å fylle opp igjen når før det blir tomt.
Her er informasjon fra Norsk cøliakiforening.
Lykke til og god matlyst!
Hilsen
Elev- og lærlingombudet i Oslo
i samarbeid med Ung.no
Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no