SVAR
Besvart 16.11.2020 16:11:18
Hei
Dette er en vanskelig situasjon du beskriver, man vet aldri helt hva som foregår mellom mennesker i en situasjon man ikke har vært i. Men, jeg forstår at det kan kjennes frustrerende og urettferdig når man kalles rasist hvis man virkelig ikke opplever at man har vært det.
Det første du spør om er hva som er definisjonen på å være en rasist. En rasist er et menneske som enten diskriminerer eller forskjellsbehandler mennesker på bakgrunn av deres etnisitet, eller som tror på tanken at forskjellige hudfarge eller religion sier noe om hvem man er som menneske, og hvilken kunnskap man har. Det betyr at hvis man f.eks forskjellsbehandler noen i klassen fordi de er brune i huden, eller stenger noen ute fordi man ikke liker jenter med sjal, så kan det være rasistisk, men det betyr ikke alltid at man er en rasist.
Så spør du om "rasismekortet". Jeg tror det er feil å tenke at mange mennesker velger å bruke rasisme, uten at det er grunn til det. Om man vokser opp som melaninrik i Norge er det veldig vanlig å oppleve rasisme. Det å bli kalt for n-ordet, høre at "folk som deg er dumme" og bli utestengt fra felleskapet er dagligdags for mange. Det betyr at man gjennom mange år har bygget opp en usikkerhet for om man er god nok, og man er kanskje redd for at mennesker skal dømme en på bakgrunn av hudfargen, for det har man opplevd så mange ganger før i livet. Dette kan føre til at man da havner i situasjoner, som den du beskriver, som ikke er pga rasisme, men man er så vant til at fargen din er negativ, så man tenker at det er rasisme. Hvis det er situasjonen så er det ikke fordi man vil misforstå at man kaller det rasisme, men fordi man er usikker.
Det er ikke sikkert at det er slik for den personen du beskriver, men det er vanlig å bli veldig på vakt og redd for å oppleve rasisme. Det er det mange kan tolke som "rasismekortet" men som egentlig er usikkerhet og redsel på bakgrunn av mange dårlige erfaringer.
Hilsen Agenda X - Antirasistisk senter
i samarbeid med ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Rasisme kan finnes i mange ulike former. I denne teksten prøver vi å forklare det.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.
Les mer