SVAR
Besvart 04.02.2021 10:05:19
Hei
Takk for spørsmålene dine.
Jeg tenker at du ikke i utgangspunktet er en slem person. Som yngre snakker du ut fra det du har snappet opp fra andre, ofte voksene mennesker rundt deg.
Det du ikke forstår og ikke får svar på kan du ofte lage egne forklaringer til. Det lager du ut fra det du vet den dagen.
Nå som 13 åring tenker jeg at du har fått en mer voksen tilnærming til rasisme og andre kulturer. Årsaken til at du ser rasisme på en ny måte er at du begynner å forstå verden på en mer voksen måte. Du reflekterer mer voksent og det er viktig.
Du er ingen slem person og det at du tør å erkjenne at du har endret deg gjør deg til en som kan være viktig i ulike diskusjoner om dette temaet i mange år framover.
Det å tenke har i følge Piaget, den Schweizke forskeren, tre stadier. Du er nå i det siste steget i tankens utvikling.
Utviklingen starter i 12 års alderen og varer livet ut. Kjennetegn er det abstrakte oprasjonelle tenkende. Piaget brukte og benevnelser som, formelt tenkende eller hypotetisk ( antagende) deduktiv (slutnings ) tenkende.
Alle tre begrepene har samme slutning. Det er nå mulig å tenke om tanker på en abstrakt måte. Tanker en kan forestille seg eller gjøre til noe en antar. Som tenåringer kan dere spinne rundt en tanke og forandre virkeligheten med tanken.
Det er nå dere kan diskutere konsekvenser av handlinger på en måte som er ny og spennende for dere. Det viktige i den prosessen er at det er voksene tilstede som og får ta del i diskusjonene rundt rasisme. Voksene har erfaring i forhold til å tenke abstrakt over lengere tid med bakgrunn i alder.
Handlingen er en del av dagens virkelighet, men vi kan gjennom diskusjon og holdning selv bestemme hvordan vi vil forholde oss til rasisme og ulike etniske grupper.
Jeg har lagt med noen artikler jeg tenker du kan ha nytte av å lese.
Lykke til Vennlig hilsen helsesykepleier.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer