Hei
Takk for viktig brev! Det du beskriver er et problem for mange, og gjelder desverre for flere skoler.
Å bruke seksuelle legning som skjellsord er absolutt ikke greit. Dette bør møtes med nulltoleranse på lik linje med annen mobbing og trakkasering.
Likevel er det mange som desverre ikke tar dette på alvor, og derfor overhører det eller lar det gå. Ved ikke å slå ned på det, legitimeres det. Dette er det samme som en stilletiende aksept. Derfor vil jeg rose deg for at du tar tak i problemet. Hvis ingen tør, vil det jo ikke bli noe bedre! Alle har krav på respekt uansett legning, kjønn eller rase.
Du spør om du må respektere dem når de svarer som de gjør. Som nevnt ovenfor har alle mennesker krav på respekt for den de er som menneske. Likevel er det ikke sånn at de har krav på respekt for alt det de måtte si og gjøre, dersom det går ut over andre, samt bryter mot menneskerettigheter og norsk lov! Da må de faktisk forholde seg til dette, ellers vil det få konsekvenser.
I Norge er det pålagt i lov at alle skoler skal ha en antimobbestrategi. Derfor tenker jeg det er lurt å få med lærerne og rektor på lag for å få slutt på dette. Jeg tenker du bør snakke med ledelsen på skolen, og fortelle hva du hører og hva som blir sagt. Så kan dere sammen legge strategi på hvordan det best kan møtes.
Jeg tenker det er kjempeviktig at alle står sammen og har de samme målene og de samme verdiene når det gjelder rettigheter. Ingen skal bli mobbet eller trakkasert. Siden man ikke utifra utseende kan se hvem som er homofil, er det derfor mange som kan oppleve det som veldig vanskelig å stå frem som seg selv når slike ord blir brukt som skjellsord. Derfor er det utrolig viktig å ta tak i homohetsen, selv om det kanskje ikke er noen enkeltpersoner dere vet som blir direkte berørt.
Min erfaring er at mange som mobber om dette, mangler både kunnskap og forståelse for hvordan det oppleves å ha en annen seksuell legning enn den heterofile. Derfor har jeg gode erfaringer med å ta opp dette i klassen, reflektere sammen med lærer og eller helsesøster på en saklig og informativ måte. Dette gjør ofte at ungdom blir mere bevisst hvordan de forholder seg til andre, og på hvordan de selv ønsker å bli møtt. Mange som slenger negative ting kan også selv slite med utfordringer rundt det med identitet og legning. For noen blir derfor uttrykket å plage andre, istedenfor å ta tak i egne problemer.
Det finnes egne skoleprogram i regi av Kunnskapsdepartementet som retter seg mot lærere iforhold til LHBTs utfordringer. Her kan de få tips til hvordan de kan møte dette problemet. Det finnes også andre som kan undervise, eller ta opp det med holdninger rundt seksualitet og identitet.
Hvis du har behov for å få tak i flere ressurser, er det bare å ta kontakt med helsestasjonen vår, lhbt@bga.oslo.kommune.no, så kan vi hjelpe deg med å komme i kontakt med de rette folka!
Heier på deg, lykke til!
Hilsen Ingun
Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Transkjønnet ungdom,
13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no