Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg straffes når jeg er under 15 år?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, har litt mange spørsmål! Svar på alle takk: 1. Hva er straffen viss du er 13-14 år gammel og kjører uten lappen MED ulovlig passasjer bake på en scooter? 2. Hva er straffen viss noen har RINGT politiet og sagt i fra at noen kjører uten lapp også kommer politiet på døren din? og du er 13-14 år? 3. Viss du er 13-14 år og kjører uten lappen MED ulovlig passasjer, får begge straff eller bare kjøreren? 4. Viss du for eksempel låner søsteren/broren din sin scooter med godkjennelse av hun/han, og du er bare 13-14 år og kjører uten lapp, får EIGEREN OG KJØREREN straff? 5. Viss du blir stoppet av politiet, og når de drar deg til siden av veien, også stikker du bare kjapt vekk med scooteren/lettsykkelen din UTEN at politiet så skiltet ditt, hva skjer viss de finner deg igjen en dag? Det var alle spørsmålene :D Og en ting, jeg har ikke gjort noe som helst, dette er bare spørsmål som jeg lurer på! Og med ulovlig passasjer mener jeg 1 mans scooter med 2 personer på! Håper dere svarer kjapt :D

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke pågripes eller straffes. Politiet er imidlertid pålagt å melde fra til barnevernet når unge under 18 år begår lovbrudd, også når unge under 15 år har brutt loven. Barnevernet skal ha mulighet til å følge saken og etterforskningen. Politiet er pålagt å etterforske lovbrudd begått også av unge under 15 år, selv om saken da ikke kan avsluttes med at det tas ut tiltale.

Det er straffbart å låne bort moped/scooter til personer som ikke har lov til å kjøre disse kjøretøyene. Det vil si at foreldrene dine kan straffes hvis du kjører scooter ulovlig.

Les mer om den kriminelle lavalder og straff for lovbrudd i vedlagte artikler.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Under 15 år og gjort noe dumt?

Jente sitter i sofaen og er lei seg (colourbox.com)

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år, (straffeloven § 20 første ledd bokstav a). Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke pågripes eller straffes.

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer

- Kjører med ulovlig passasjer på mopeden

Moped (colourbox.com)

Venninna mi sitter bakpå mopeden min ganske ofte. Vet at det egentlig ikke er lov. Hva skjer om vi blir stoppet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd