Hopp til hovedinnholdet

Han tok bilder av rumpa mi mens jeg sov, og viste bildene til andre. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

For litt over et halvt år siden hadde jeg overnatting av en gutt. På den tiden var vi litt interesserte i hverandre og hadde møttes noen ganger. Vi har sluttet å snakke for lenge siden og jeg har nå fått meg kjæreste og hadde egentlig helt glemt den gangen han lå over hos meg. Helt til i går da jeg plutselig fikk vite at han hadde tatt bilder av meg mens jeg sov. Jeg hadde ligget med ryggen imot han, så han hadde løftet opp dyna mi og tatt bilde av rumpa mi. Han hadde også vist fram disse bildene til folk. Jeg synes det er veldig ekkelt at han går rundt og har disse bildene, og det gjør det ikke akkurat noe bedre når han viser de fram til andre. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg synes du skal snakke med denne gutten, og be ham slette bildene umiddelbart. Det er absolutt ikke greit å ta slike bilder av en person som ikke har samtykket til det, og det kan også være ulovlig. Ifølge straffeloven § 266 er det straffbart å krenke en annens fred ved hensynsløs atferd. Siden du er under 18 år, kan et slikt bilde også bli regnet som barneporno (straffeloven § 311). Det er da ulovlig for personen både å ta bildet, og å oppbevare dette bildet på mobilen sin. 

Du kan fortelle gutten at dersom han ikke sletter bildene, vil du kontakte politiet. Du sier ikke noe om hvor gammel gutten var da dette skjedde, men selv om han var under 15 år (den kriminelle lavalderen) kan politiet likevel opprette sak og innkalle gutten til samtale. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

!"Ikke del videre" - "#ikkegreit

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd