Hopp til hovedinnholdet

Får man straff når man er 14 år?

Jente 13 år
 

Spørsmål

en på skolen vår spredte nakenbilder av to 14 åringer (han var 14 selv også). Han straffes ikke for dette? Sø det betyr at jeg kan gå til den albanske mafiaen og frakte våpen for dem fordi om jeg blir tatt så kan jeg ikke straffes?

Besvart 03.10.2018 09:48
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du lurer på dette. 

I Norge er den kriminelle lavalderen 15 år. Det betyr at man ikke kan straffes for lovbrudd man har gjort før man fyller 15 år. 

Politiet vil likevel kunne etterforske en kriminell handling begått av en person under 15 år. Politiet er også pålagt å melde fra til barnevernet når unge under 18 år begår lovbrudd, også når unge under 15 år har brutt loven. Det kan da settes i gang oppdragende tiltak for barnet eller ungdommen i stedet for straff. Det er med andre ord ikke slik at et lovbrudd begått av et barn ikke kan møtes med reaksjoner og oppfølging fra samfunnet. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Konflikter kan løses

Konfliktrådet

Han sier han skal banke skitten ut av meg. Hva skjer om butikken finner ut at jeg har stjålet? Sykla inn i en bil, og det ble merker. Ble trua, men saken ble anmelst

Mange får hjelp av konfliktrådene. Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar her, husk at konfliktrådet kan være til god hjelp i en konflikt.

Les mer

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt tar bilde av lettkledd jente (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd