SVAR
Besvart 04.12.2018 08:49:00
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for at du skriver til oss.
Du skriver at du drakk alkohol på skolen. Det er ikke straffbart å drikke alkohol selv om man er under 18 år. Det er heller ikke straffbart å drikke alkohol i skoletiden, men det er et brudd på skolens reglement, og uansett ikke særlig smart.
Hvis det var sånn at du ga alkohol til andre ungdommer, så er dette derimot straffbart. Det står i alkoholloven § 1-5. Straffen for brudd på alkoholloven er vanligvis bøter eller fengsel inntil seks måneder, jf. alkoholloven § 10-1. Selv for det tilfellet at du faktisk har gjort noe straffbart, så kommer du ikke til å måtte sitte i fengsel.
Slik jeg forstår det, så har du ikke blitt anmeldt til politiet, men politiet ble kontaktet. Skolen kan selvsagt velge å anmelde, og så blir det opp til politiet å avgjøre om du har gjort noe straffbart, og eventuelt hva slags reaksjoner du får. Jeg vil anta at skolen uansett kommer til å kontakte foreldrene dine og følge opp.
Du spør om hvilke rettigheter du som er 15 år har. For at det i det hele tatt skal bli snakk om rettigheter i forbindelse med en straffesak, så må du først bli anmeldt, politiet må starte etterforskning, og du må bli ansett som mistenkt. Som 15-åring har man de samme rettighetene som alle andre, i tillegg til at det finnes noen særlige bestemmelser for personer under 18 år.
Når en person blir mistenkt i en sak, så blir man innkalt til avhør hos politiet. Før politiet foretar avhør av mistenkte, så skal politiet gjøre mistenkte kjent med hva saken gjelder og at han ikke har plikt til å forklare seg (straffeprosessloven 232). Retten til ikke å forklare seg gjelder uavhengig av om man har en advokat eller ikke, slik du spør om. Når man er under 18 år, så bør foresatte gis anledning til å være til stede under avhøret.
Hvis du skulle bli siktet, så har du ikke krav på at det offentlige betaler for advokat for deg, men du står selvsagt fritt til å betale for en advokat selv. Hvis saken skulle komme for retten, så har man som hovedregel krav på forsvarer da, jf. straffeprosessloven § 96. Du kan spørre politiet om dette hvis det skulle bli aktuelt.
Lykke til!
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Det betyr at personer under 15 år ikke kan straffes av politiet og domstolene.
Les mer
attach_file
Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal følge deg livet ut, og derfor finnes det strenge regler for hvilke opplysninger politiet kan gi om deg til andre.
Les mer