Hopp til hovedinnholdet

delte video av at noen knuste bussruter, kan jeg straffes

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, så jeg fant en video av noen som knuste bussruter. Og jeg sendte det til en sann Snapchat story med mange seere. Dette ble lagt ut i avisen og anmeldt. Kan jeg få noe straff av dette?

Besvart 11.01.2019 18:27
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår deg har du funnet en video av at noen andre knuste bussruter. Du sier ikke hvordan du fant denne videoen. Du har delt den på snapchat. Du forklarer at det ble publisert i avisen og anmeldt. 

Jeg er usikker på om du mener at selve knusingen av bussrutene nå er blitt anmeldt, eller om du selv er anmeldt for å ha delt videoen. Jeg svarer derfor på begge deler. 

Det er helt klart straffbart å knuse bussruter og dette kan derfor anmeldes. Politiet vil da etterforske saken og forsøke å finne ut hvem som har gjort det. Dersom personene som har knust rutene er over den kriminelle lavalderen, altså 15 år, kan de straffes for dette. 

Når det gjelder bilder som viser en eller flere bestemte personer må du ha samtykke av den eller de som er avbildet før bildet/video kan publiseres på nett eller dele dem med andre (selv om det er i lukkede grupper). Det er altså ulovlig å dele bilder/video av andre uten samtykke.

Situasjonsbilder kan derimot offentliggjøres uten samtykke fra de avbildede så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte er krenkende for de som er avbildet. Situasjonsbilder kan defineres som bilder der selve situasjonen eller aktiviteten er det egentlige motivet i bildet. Akkurat hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet.

Det kan av og til være vanskelig å avgjøre hva som er et situasjonsbilde og portrettbilde, eller om situasjonen kan være krenkende for noen. Som hovedregel bør man derfor alltid be om samtykke dersom bilder eller filmer skal deles.

Dersom det gjelder bilder eller film av kriminelle handlinger, slik som i dette tilfellet, er ikke det god nok grunn til å publisere det på nett. Bildene eller opptakene må da overleveres til politiet. Ved å publisere dette på nett slik at gjerningspersonen identifiseres, kan du havne i straffansvar selv siden publiseringen bryter med lovverket.

Du kan altså bli straffet for å ha delt videoen av at noen knuste bussruter. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Straffen for hærverk

Tagging på Helsfyr i Oslo (foto: ung.no)

Hva er straffen for hærverk? Kan man få straff selv om man bare var vitne? Her får du svaret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd