Hopp til hovedinnholdet

Hvis man lyver om en straffbar handling hva skjer da?

Annet 17 år
 

Spørsmål

Hvis man lyger på seg en straffbar handling som man overhode ikke har gjort, hva kommer til å skje da ? Nå snakker jeg ikke om stjeling eller lignende men om noe så alvorlig som drapsforsøk ? Hvis politiet oppdager at en person har gjort det hva skjer da ? Jeg er anmeldt for noe og jeg ønsker å straffe meg selv med å fortelle løgner om meg selv til politiet. Så MYE hater jeg meg selv. Vil de putte meg i varetektsfengsel med en gang eller vil det ta tid før jeg får noe straff ? Holder det med at jeg sier det jeg sier eller må de prøve å finne bevis ? Jeg har gitt opp bup og hele den driten. Jeg er så sliten av meg selv! Jeg hater min eksistens! Jeg hater å høre meg selv puste! Så sliten er jeg. Bare svar på mitt spørsmål så er jeg evig takknemlig!

Besvart 11.02.2019 22:37
 

Svar
Hei 17 år! 

Straffelovgivningen. Hvis politiet får mistanke om en straffbar handling, må de forsøke å finne ut av hva som har skjedd, og hvem som eventuelt har gjort noe straffbart. Er en bestemt person mistenkt, skal etterforskingen søke å klarlegge både det som taler mot ham og det som taler til fordel for ham. En tilståelse kan være et viktig bevis, men politiet vil altså måtte sjekke om tilståelsen stemmer med de andre bevisene og omstendighetene i saken. Det er altså ikke slik at en tilståelse i seg selv medfører at man blir straffet. 

Fengsling. Det skal mye til for at unge under 18 år havner i fengsel, både i varetekt og soning. Politiet kan bruke varetektsfengsel dersom de har skjellig grunn til mistanke om at en person har begått en straffbar handling som kan medføre fengsel i mer enn 6 måneder. Varetektsfengsel kan bare brukes dersom det er fare for at personen vil rømme, for å hindre at personen begår nye lovbrudd, ved fare for bevisforspillelse eller om personen selv ønsker å sitte i varetekt av grunner som politiet mener er gode. Dette står i straffeprosessloven § 171

Ond sirkel av tanker og handlinger. Det høres ut som du har det veldig vondt og trenger hjelp. Noen ganger gjør man ting man angrer på. Det høres ut som du har gjort noe som fører til at du opplever mye skyld og skam. En kan føle at en fortjener straff og hate seg selv. Dette er vondt. Jeg forstår det er vanskelig, men å fortelle løgner vil gjøre det verre. Det høres ut som du trenger noen som kan hjelpe deg stoppe den onde sirkelen av tanker og handlinger. Du trenger noen som kan høre på hvordan har det og som kan hjelpe deg med å bearbeide det som er vanskelig. Om du ikke opplever å få hjelp av BUP så prøv en ny behandler eller undersøk om det er andre steder du kan få hjelp. Kan du snakke med foreldrene dine? Eller har du en annen voksenperson som kan hjelpe deg? Det kan ta litt tid, men det blir bedre!


Hilsen psykolog og jurist, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd