Hopp til hovedinnholdet

Varighet på prikk i rullebladet.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hvis en jente på 16 år får en prikk på rullebladet for å ha blitt tatt med en venninne som har stjålet noe-(asa jenta har ikke tatt noe,men venninnen har stjålet noe)...hvor lenge varer prikken på rullebladet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Hvor lenge prikken blir stående på rullebladet, vil avhenge av hva slags reaksjon en person har fått av politiet. Hva slags reaksjon man får av politiet, avhenger av hvor alvorlig forholdet er. 

 

Å stjele kan omfattes av både regler om naskeri (hvis verdien av den tilvendte gjenstanden er av ubetydelig verdi, typisk hvis du blir tatt for å ha stjålet en sjokolade i en butikk feks), og av reglene om tyveri (typisk hvis man feks stjeler en TV som har en verdi av kr 12 000 fra en butikk).

 

Dersom forholdet omfattes av reglene om naskeri er strafferammen bøter eller fengsel inntil 6 måneder. Dersom forholdet omfattes av tyveri kan straffen være bøter eller fengsel i inntil 3 år.

 

En politiattest ("rulleblad") viser om det er registrert lovstridige eller kriminelle forhold på en person. I strafferegistreringsloven er det imidlertid gitt klare regler for hva som skal stå på politiattester, og hvor lenge opplysningene skal stå der. Du kan lese mer om hva som kommer på politiattesten her.

 

Vanligvis slettes bøter fra politiattesten etter to år.

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd