Hopp til hovedinnholdet

HVilke krav er det til vandel for å bli advokat og politiadvokat?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Da jeg var 17 år ble jeg tatt med falsk dokumentasjon, og fikk påtaleunnlatelse for dette. Ønsker å bli politiadvokat. Vil det bli et hinder mtp å få jobb eller advokatbevilling?

Besvart 06.12.2018 16:41
 

Svar
Hei

Når det søkes om advokatbevilling skal det legges ved en "ordinær politiattest" som viser at man har "hederlig vandel", jf domstolsloven § 220.

Opplysninger som er med i en slik attest finner du på politiets nettside: www.politiet.no/tjenester/politiattest/opplysninger-i-politiattesten/.

Påtaleunnlatelse vil ikke fremgå av attesten, og vil ikke ha betydning for søknad om advokatbevilling.

Når det gjelder ansettelse som politijurist, kreves det her "plettfri vandel" jf. politiloven § 18. Dette betyr i utgangspunktet at man ikke kan ha forhold registrert i politiregisteret. Imidlertid kan politiet velge å se bort fra registrerte forseelser av eldre eller ubetydelig karakter. Forhold som er avgjort ved påtaleunnlatelse som stammer fra før du ble voksen kan vurderes som et slikt ubetydelig forhold.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Har noe på rullebladet - noen yrker jeg ikke kan velge?

Gutt tenker (colourbox.com)

Jeg har noe på rullebladet og lurer på om det er noen jobber jeg ikke kan få da? Har tenkt litt på å bli psykolog eller lege...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politiattest og politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politiattest og politi