Hopp til hovedinnholdet

Hvem har ansvar for oppstaking av rør?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hhei jeg leier en leilighet.. fra starten av har det vært problemer med rørene, de er ufattelig gammle.. Rørleggeren som var å ordnet toalettet nå hadde aldri sett så gammle rør sa han. Utleier sa i fra på visning at den ene vasken på kjøkkenet var tett så de viste vi.. vi har hatt problemere med badet fra starten av, å har nå bodd der siden 15 mai, vasken blir tett på badet, dusjen blir tett, og nå toalettet.. det gikk ikke ann å bruke i det hele tatt så utleier ringte da en rørleger etter a jeg hadde prøvd å stake uten hell.. å nå så mener hun at vi skal betale regningen fra rørleggeren.. det var toalett papir som hgadde tettet.. dagen i forveien hadde rørlegeren vært i d oppgangen i kjellerleiligheten der og å de hadde hatt Akkurat samme prob, de haddeda brukt kamera dem fant ikke noe feil på hovedrøret, så borettslaget skulle ikke dekke regningen men dette her er eldgammle rør. å for alt jeg vet så kan det være papir fra når hun bodde der .. er det ikke sånn at når man leier, at utleier skal dekke sånne ting?? Toalette var heller ikke festet ordentlig fast det var bare fuget fast nederst så de har lekket ut heldt nederst rundt toAlettet.. så mitt spørsmål er, skal jeg eller utleier betale rørlegger regningen.. når dem i oppgangen ved siden av som også bor i kjellerleiligheten har hatt akkurat samme problem, så kan det jo ikke være noe jeg har forårsaket. rørleggeren sa også a billig toalett papir ikke løser seg opp like bra, men jeg har ikke brukg billig toalett papir..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er i utgangspunktet avtalefrihet på hvem som har ansvar for oppstaking av rør. Men om det skal være ditt ansvar må det følge av kontrakten din, følger det ikke av kontrakten er det utleiers ansvar.

Aller først; sjekk i leiekontrakten din om det står noe om hvem som har ansvaret for oppstaking av rør.

Om det er slik at leieboer er skyld i at røret er tett, eksempelvis fordi man har puttet noe i toalettet som gjør det tett, vil leieboer selv uansett ha ansvaret for å få staket opp igjen rørene. Samtidig kan det ha stor betydning om rørene er gamle. Og om skaden oppsto før du flyttet inn skal du uansett ikke betale for den. Hva som er skadeårsak er det imidlertid en fagperson som best kan si noe om.

Ut fra din beskrivelse er det vanskelig å vurdere hvem som faktisk har skyld i at rørene er tette. Kanskje du kan få rørleggeren til å uttale seg om årsaken til at det har blitt tett kan komme fra andre leiligheter enn din, eller om tettheten må skyldes røret fra din leilighet? Kanskje rørleggeren også kan si noe om det er trolig at dette skyldes at rørene er gamle eller ikke?

Som du skjønner kan jeg ikke ut fra de opplysninger som gis gi deg et eksakt svar på om det er du eller utleier som skal betale for dette. Det jeg vil anbefale deg er å kontakte en juridisk rådgiver, eksempelvis i Leieboerforeningen, Juss-Buss eller JURK, slik at du kan få råd etter å ha gitt en litt mer udypende forklaring på hva som har skjedd.

Du finner også mer informasjon om dine rettigheter og plikter som leieboer på Boligjegeren.

 

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett