Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kreve nøkkel til rommet og kan utleier kreve husleie i forskudd?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, i begynnelsen av september flyttet jeg inn i et bofellesskap sammen med 3 gutter. Utleieren har så langt var vanskelig og til dels umulig å få tak i da jeg har prøvd og få lås til rommet mitt. Er en del festing og fremmede som kommer inn og ut hele tiden. Jeg har også funnet ut at forsikringen ikke vil dekke om noe forsvinner uten at det er lås på døra. Bør jeg pushe på utleier om å få nøkkel til rommet? Utleier lurte også på om jeg i stedet for depositum ville betale "forskudd" til leiekontonummeret. Dette kan virkelig ikke være vanlig prosedyre, så jeg nektet å betale før han hadde skaffet depositumskonto. Er dette legitimt fra min side? Jeg har heller ikke skrevet under på noen kontrakt og hvis dette tullet fortsetter så lurer jeg på om jeg kan finne et annet sted å bo. Hvordan skal jeg gå frem i forhold til utleier da? Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Om det er slik at det er mange mennesker som "kommer og går" i leiligheten er det veldig fornuftig å ha en lås på døren. Du kan be utleier skaffe en nøkkel til rommet. Om han ikke gjør det bør du skriftlig be om at han gjør det og samtidig gjøre han oppmerksom på at hvis han ikke skaffer en nøkkel innen en gitt frist, vil du selv skaffe en og kreve utgiftene til dette av ham.

Vedrørende forskuddsbetaling i stedet for depositum er det helt riktig at dette ikke er vanlig prosedyre og det er heller ikke lov. Utleier kan aldri kreve mer enn en måned forskuddsbetalt. Om utleier ønsker et depositum må han opprette egen depositumskonto i ditt navn. Det er dermed greit at du avventer å betale depositumet inntil han oppretter depositumskontoen. Men du må selvfølgelig umiddelbart innbetale depositumet når han faktisk oppretter en ordinær depositumskonto.

Det er ingen krav til at partene må ha skriftlig leieavtale, men hver av partene kan kreve at man skriver en kontrakt. At man ikke har en skriftlig avtale betyr imidlertid ikke at man ikke har en gyldig leieavtale, noe som innebærer at om du ønsker å flytte må du eventuelt gi utleier en oppsigelse. Oppsigelsen bør gis skriftlig. Om annet ikke er avtalt har du tre måneders oppsigelsesfrist.

Du finner mer opplysninger om leiers rettigheter og plikter på Boligjegeren.

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett