Hopp til hovedinnholdet

Kan en person få tillatelse til å bære våpen i Norge?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

kan en privatperson få bæretillatelse for pepperspray, kniv eller luftvåpen / skytevåpen i Norge? Slik at man kan gå med dette på seg hvis man er på butikken eller går gatelangs, men selvfølgelig da med våpenet skjult, slik at ingen ser dette? Hva kan straffen bli hvis man går med slike ting som man egentlig ikke har lov til å gå med, og man blir stanset av politi?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Pepperspray er forbudt i Norge, det er derfor ikke mulig å søke om tillatelse til å bære pepperspray. Det er straffbart å bære pepperspray.

Det er også forbudt å bære kniv på offentlig sted. Det gjelder noen unntak fra dette, og det er der man bærer kniv i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller annet aktverdig formål. Men det er ikke lov til å bære kniv for å beskytte seg, dette er ikke ansett som et aktverdig formål. Hvis du bærer kniv på offentlig sted vil du kunne bli straffet med bøter eller fengsel inntil seks måneder, eller begge deler.

For å få tillatelse til å eie et skytevåpen må man søke politiet om lov. Det gis ikke tillatelse til at privatpersoner kan bære skytevåpen på gata. Og du kan straffes med bøter eller fengsel inntil to år for ulovlig besittelse av skytevåpen.

Se mer informasjon i artiklene våre nedenfor.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Går du med kniv?

Har du tenkt hva du vil gjøre om du kommer i en situasjon der du kan bli fristet til å bruke kniven? Eller hvilke konsekvenser det kan ha for deg og de rundt deg?

Les mer

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett