Hopp til hovedinnholdet

Bruk av internett på mobilen under tentamen

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Under tentamen kjedet jeg meg litt. Jeg delte da internett fra mobilen min og gikk inn på Facebook for å tiden for å gå litt. I ettertid ble jeg hentet av rektor. Hun fortalte at det har blitt oppdaget datatrafikk hos meg. De hadde til og med funnet ut hvilken mobil jeg har! Det jeg lurer på er om skolen har lovhjemmel til å "overvåke" og kontrollere datatrafikk som da i prinsippet er på mobilen min. Kan de bruke systemer som finner ut at jeg deler nett på mobilen min? Om det skal være relevant, er PC-en jeg brukte IKKE en skolepc, men er PC kjøpt gjennom fylkeskommunen. Nettet er fra Telenor. Jeg forstår selvsagt at det var dumt av meg å bruke nettet for å være på FB under tentamen, men at skolen overvåker oss på den måten, mener jeg er litt i overkant.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Jeg er usikker på hvilken lovhjemmel skolene har til å overvåke datatrafikken fra private gjenstander, som en mobiltelefon. Du burde se gjennom nettsidene til datatilsynet for å finne ut mer om dette.

Jeg føler meg imidlertid trygg på at skolen kan innhente informasjon om hvilke nettverk som blir opprettet og delt på skolen og i klasserommene, særlig når det er tentamen/eksamen, ettersom dette kan være tegn på juks. Videre tviler jeg på at skolen har innhentet informasjon som ikke er lett tilgjengelig, og som alle kunne funnet ut av dersom de søkte etter informasjon om nettverket som ble delt, inkludert hvilken type enhet som deler nettverket, altså mobiltelefonen din. Når du deler et nettverk kan andre finne ut informasjon om dette nettverket. Det betyr ikke at du blir overvåket av den grunn. I min mening er det ingenting i veien for at skolen gjør dette under tentamen/eksamen.

Derimot tviler jeg på at skolen kan lovlig finne ut hva du har brukt nettverket til. De kan finne ut at du har opprettet et nettverk og "ta deg på ferksen", men de kan ikke overvåke hva du bruker nettet til. 

Du burde lese hva skolereglementet sier om dette med mobiltelefoner og nettverk under tentamen/eksamen. Det er nok neppe lov å benytte seg av slike hjelpemidler, og da har du brutt skolereglementet, uavhengig av om du søkte etter fagstoff eller var på facebook. 

Med vennlig hilsen,

Elev- og lærlingombudet i Oslo kommune

- i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Urettferdig behandlet på skolen? Dette kan du gjøre!

stoler på pultene (colourbox.com)

Blir du ikke sett i timene? Og får du dårligere karakterer eller flere anmerkninger enn du synes du fortjener? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å løse problemet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett