Hopp til hovedinnholdet

Kjenner noen som stjeler ting fra skolen, hva gjør jeg?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei jeg er en gutt på 14 år. jeg har noen kompiserr som stjeler ofte ting i frå klasserommet på skola. de tar fargeblyanter, viskelær, linjaler og mange flere ting. hva bør jeg gjøre, blir de straffet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når noen stjeler ting fra skolen, så går det utover alle elevene, selv om det kanskje bare er småting. Det betyr nemlig at skolen må bruke mer penger på å erstatte det som blir tatt, og har mindre penger til å bruke på undervisning av elevene. Når de som stjeler blir tatt, så vil skolen reagere med noe som ligner på straff. Det kan være anmerkninger, nedsatt oppførselskarakterer, krav om å betale eller levere tilbake det som er stjålet, eller andre ting. De har også brutt loven, og skolen kan velge å ta kontakt med politiet i slike saker.

Det kan være veldig vanskelig å være i en slik situasjon, og det er vanskelig å vite hva man skal gjøre. Jeg anbefaler alltid å ta kontakt med en voksenperson man stoler på, og spørre dem om råd. Det kan være foreldre, lærere, andre ansatte på skolen, trener i fotballaget, eller noen helt andre. Det som er viktig er at du får noen å prate om denne saken med som du stoler på, og få råd og hjelp til hva du skal gjøre videre.

Vennlig hilsen elev- og lærlingombudet i Sør-Trøndelag

- i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett