Hopp til hovedinnholdet

Har man lov til å eie svartkruttvåpen i Norge uten å gå i gjennom noen kontroll?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Har man lov til å eie svartkruttvåpen i Norge uten å gå i gjennom noen kontroll? Har villet hatt en svartkrutt revolver i flere år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter våpenloven § 7 skal den som skal eier våpen ha "behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen".  Hovedregelen er at alle skytevåpen er kontrollpliktige våpen. Det vil si at man må ha tillatelse av politiet til å eie slike våpen.

Det følger imidlertid av forskrift om skytevåpen, våpendeler og ammunisjon at enkelte typer våpen ikke er kontrollpliktige. Det følger av forskriftens § 1. at "Svartkruttvåpen produsert før 1890 anses som ikke-kontrollpliktige våpen etter våpenloven § 1 annet ledd. Det samme gjelder skytevåpen produsert i eller etter 1890 dersom Politidirektoratet har funnet dem egnet til kun å avfyre ammunisjon som enten er utilgjengelig i alminnelig handel eller ikke enkelt kan fremskaffes på andre måter, herunder ved egen tillvirkning." 

Dersom svarttkruttvåpenet er produsert etter 1890 er det et kontrollpliktig våpen. Ta kontakt med nærmeste politikontor dersom du har flere spørsmål. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett