Hopp til hovedinnholdet

Hvem har ansvar for ødelagt kjøleskap

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er student og bor med utleieren min. På rommet mitt har jeg en kjøleskap som utleieren mener at jeg må tine veldig ofte. Kjøleskapet er veldig gammelt! Dessuten fryseren i kjøleskapet var ødelagt når jeg flytta inn dit. (Flytta inn august 2016) Når vi skulle tine den sammen så ble kjøleskapet ødelagt. Hun ber mg nå om å betale halvparten av prisen. Det jeg lurer på er om jeg må betale dette ? I kontrakten står det at jeg må være obs på kjøleskapet. Og hu ber meg betale dette innen 14 dager. Men jeg skal flytte ut om en måned og lurer på om jeg hun kan trekke dette fra depositummet heller. Men hun vil absolutt ikke trekke dette fra depositummet. Må jeg betale for dette kjøleskapet ? Og har hun rett på krav for betaling innen 14 dager?

 

Svar
Hei

Det er ikke opplagt at du har ansvaret for å erstatte det ødelagte kjøleskapet her. Først blir spørsmålet om det egentlig var avtiningen som ødela kjøleskapet eller om det var fordi det var gammelt. Et kjøleskap skal jo egentlig tåle en avtining, så hvis dere gjorde dette på vanlig måte, så har kjøleskapet mest sannsynlig blitt ødelagt fordi det er så gammelt. I såfall har du ikke noe ansvar.

Dersom dere ikke avtinet på en vanlig måte, men gjorde ett eller annet som forårsaket skade, eksempelvis å hakke løs isen med et spisst redskap, så blir spørsmålet om hvem som forårsaket skaden. Dersom dere var enige om fremgangsmåten, kan man si at utleier som eier av kjøleskapet har et hovedansvar, men samtidig var det ditt ansvar å gjennomføre avtiningen. Det er vanskelig å si klart hvem som har ansvaret dersom dere ikke avtinte kjøleskapet på riktig måte.

Etter dette er det altså litt uklart hvem som har ansvaret for å erstatte kjøleskapet. En annen ting er at dersom du har ansvaret for dette, kan utleier neppe kreve en særlig høy erstatningssum. Dersom kjøleskapet var gammelt og fryseren ikke fungerte, hadde det neppe en særlig høy verdi. Og det er i så tilfelle en halvpart av denne verdien du skal erstatte.

For å unngå en langvarig konflikt, anbefales det at dere forsøker å finne en løsning sammen. Siden kjøleskapet var gammelt, kan ikke utleier kreve at du dekker kostnaden til et nytt kjøleskap. Det anbefales derfor at dere undersøker om dere kan få tak i et brukt kjøleskap på finn.no og der er det også mange brukte kjøleskap som gis bort. Kanskje dere kan få tak ett gratis eller ett som er ganske billig og gå sammen om å få fraktet det inn i leiligheten? Dermed vil ikke kostnaden bli særlig høy, men det blir litt arbeid med frakt og bæring.

Blir dere ikke enige, er det ikke noe betalingsfrist du må forholde deg til. Særlig ikke dersom det er uenighet om hva utleier kan kreve i erstatningssum. Blir dere ikke enige, vil det fort bli en tvist om depositumsbeløpet og dette må dere løse i forliksrådet eller Husleietvistutvalget, dersom dere ikke klarer å få til en avtale på egen hånd.

 

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett