Hopp til hovedinnholdet

Svindel?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 år og jeg ble svindlet av en jævel! Jeg har bare betalt 1000kr men han krever 500kr til men jeh vil ikke gi mer fordi det han solgte meg var ikke verdt like mye som det jeg forventet, denne gjenstanden var verdt 800kr og derfor er jeg ikke villig til å betale mer enn 1000kr etter at jeg fant det ut kan jeg få en straff for det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er litt usikker på om jeg skjønner spørsmålet ditt riktig.

Dersom du har hatt en avtale om å betale 1500 kr for en gjenstand og nekter å betale mer enn 1000 kr, er det du som bryter avtalen. 

Dersom du har hatt en avtale om å betale 1000 kr for en gjenstand og selger i ettertid krever 500 kr mer, er det selger som bryter avtalen. 

Hvis du er blitt lurt til å tro at den varen du skal kjøpe er verdt mye mer enn det du tror, kan det nok anses som svindel/bedrageri. Slike mindre bedrageri kan straffes med bot etter straffeloven § 373.  

Men dersom du visste hva denne varen var verdt, og selv var villig til å betale mer for den, er ikke dette svindel/bedrageri i lovens forstand. Det er lov til å betale for mye, så lenge du er klar over at det er det du gjør.

Du kan neppe bli straffet for å ikke betale mer penger, dersom selger som utgangspunkt har forsøkt å lure deg. 

Hvis du føler at du ikke fikk svar på spørsmålet ditt, er du velkommen til å stille spørsmålet på nytt, gjerne med litt mer informasjon. 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett