Hopp til hovedinnholdet

Blotting i garderoben med gutt på 13 år

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Har dilemma her. Det er en garderobedusj, der en 13-åring gammel gutt dusjer. En mann med boner kommer inn og begynner å dusje. Kan denne mannen på noen som helst måte få en straff? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I straffeloven § 305 heter det:

"Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som

a) i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor barn under 16 år."

Det man må vurdere er altså om det å gå inn i dusjen i garderoben med erigert penis er å anse som seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd. Det kan det være, og det vil da bli reagert på dette som andre saker om blotting.

En del av vurderingen er også om skyldkravet er oppfylt. Skyldkravet etter straffeloven § 305 er forsett, og det betyr veldig kort fortalt at mannen enten må ha hatt til hensikt å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd, eller at han med bevissthet om at handlingen sikkert eller mest sannsynlig var seksuelt krenkende og likevel gjennomførte handlingen.

Du sier ikke noe om hvordan situasjonen var. Prøvde denne mannen å vise seg frem seksuelt eller hadde han uheldigvis ereksjon da han gikk inn i dusjen? Det hender også at menn får ufrivillig ereksjon, og lovgiver har neppe ment å straffe menn som opplever dette på et så uheldig tidspunkt som i ditt eksempel. Om mannens handling er seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd må altså vurderes nærmere.

Dersom dette er noe du eller en du kjenner har opplevd og hendelsen var ubehagelig, bør dere snakke med noen voksne om dette og vurdere om dere vil anmelde det til politiet. Politiet vil da vurdere om atferden var ulovlig eller ikke.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett